13 nov. 2008

Så här ska du äta!!








Potatis, pasta, ris och andra rotfrukter

är bra kost! När det gäller viktminskning
bör dessa minskas och ersättas med
olika grönsaker.
Ärtor innehåller protein, men inte fullvärdigt,
men dessa är utmärkta att ha som utfyllnads
kost, då du drar ner på intaget av kolhydrater!
Blanda med andra grönsaker (utom majs)
Skala ett äpple och använd som utfyllnad. Ett
äpple ger dig ca 12 gram kolhydrater!
Se en studie från LMV:



Fullkorn, frukt, grönsaker och baljväxter bra för hälsan
Kolhydrater i form av fullkornsprodukter, hela frukter, grönsaker och baljväxter kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och fetma.


Rapporten omfattar en genomgång av den vetenskapliga litteraturen om betydelsen av kolhydrater och kostfibrer för övervikt/fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Man konstaterar att både mängden och framför allt typen av kolhydrater har betydelse för hälsoeffekterna.

Variationer i kolhydratintaget tycks inte vara en avgörande faktor för energiintaget. Däremot tyder flera studier på att sockersötade drycker inte ger samma mättnadskänsla som kolhydrater i fast form och att ökat intag av socker i form av drycker är kopplat till risk för viktökning. Högt fiberintag är kopplat till minskad risk för viktökning, men även andra ämnen och egenskaper hos fullkornsprodukter och andra fiberrika livsmedel kan bidra.

Typen av kolhydrater är avgörande för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, och även vid behandling av dessa sjukdomar. Fullkornsprodukter, hela frukter, grönsaker och baljväxter har gynnsamma effekter på blodfetter och blodsockerkontroll. Intag av livsmedel med lågt GI har satts i samband med liknande effekter på blodfetter och blodsockerkontroll främst vid diabetes, men det är oklart om dessa är oberoende av fiberinnehållet.

Sambandet mellan kolhydrater och risken för olika cancerformer är relativt lite studerat. Högt intag av kostfiber har satts i samband med minskad risk och högt intag av sackaros med ökad risk för tjock- och ändtarmscancer.



Min kommentar: Baljväxter som bönor som ger långsamma kolhydrater. 50 gram bönor blandas med ca 1 dl grönsaker och därpå 2-3 matskedar olivolja eller rapsolja , därtill ca
100-150 gram proteinkälla..Hur mumsigt kan det mer bli????Lätt eller hur?

Inga kommentarer: