7 nov. 2008

Fiberrikt bröd, frukt, bär och grönt kan minska kvinnors risk
att drabbas av bröstcancer.

Nu tror sig forskare veta varför.
Flera befolkningsstudier har visat att kvinnor som äter
mycket fibrer har en något minskad risk för bröstcancer
jämfört med andra kvinnor.
En studie från Malmö bland nästan 30 000 personer
stödjer teorin. Uppgifter om studiedeltagarna samlades
in på 1990-talet och 544 kvinnor som drabbades av bröstcancer
under studietiden har jämförts med friska kontrollpersoner.

25 procent lägre risk
”Jämförelsen visar att de kvinnor som åt mest fiberrikt bröd
hade 25 procents lägre risk att få bröstcancer än de som åt
minst fiberrikt bröd. Att äta mycket frukt, bär och grönsaker
minskade också risken”, skriver forskaren Emily Sonestedt,
som snart presenterar sin avhandling vid Lunds universitet,
i ett pressmeddelande.

Ämnen i fiberrik kost kallade liganer kan ligga bakom
skyddseffekten, enligt Sonestedts studier.
Lignaner omvandlas i tarmen till enterolakton,
som liknar östrogen – en känd bov i dramat vid bröstcancer
– och som förmodligen kan konkurrera ut det
kvinnliga könshormonet på ett strategiskt vis.

Rökning motverkar effekt
Kvinnor som åt mycket fibrer hade högre halter av
enterolakton i blodet och också minskad cancerrisk, enligt resultaten.
Rökning och övervikt gav däremot lägre halter,
oavsett om kvinnorna åt mycket fibrer eller ej.

Min Kommentar: Fiberrik kost ger alla fördelar! Minskar
cancersjukdomar i mag och tarmsystem på både kvinnor
och män. Det är ytterligare positivt för kvinnor, enligt
denna studien, så det är bara att börja äta mer
grönt, gott folk.

Inga kommentarer: