21 nov. 2008










Kycklingburgaren sprängfylld av tillsatser
Brukar du välja kycklingburgaren för att vara nyttig?
Den är en riktig E-bomb – full av tillsatser.
– Så lite äkta råvaror och så många tillsatser borde få varje konsument att höja på ögonbrynen, säger matexperten Mats-Eric Nilsson.
Max vinner över McDonalds i den inte helt smickrande tävlingen om flest tillsatser i maten. Båda snabbmatskedjorna redogör tydligt på sin hemsida vad de olika burgarna innehåller.


Hälften är kyckling
För att få ihop Max kycklingburgare ”Classic” behövs 21 tillsatser, förutom en mängd andra ingredienser.
McDonalds har 14 tillsatser i sin ”Chicken tasty”.
Alla tillsatser är testade och godkända av Livsmedelsverket.
– McDonald’s kycklingburgare, som till 48 procent består av annat än kyckling, ligger väldigt långt från de 100 procent kött som företaget annars skryter med, säger journalisten Mats-
Eric Nilsson som skrivit boken ”Äkta vara” om alla tillsatser i maten.


Sparar pengar
– Och eftersom burgaren har drygats ut med en rad billiga industriella ingredienser måste smaken smink-as upp med aromämnen och smakförstärkaren jästextrakt.
– Dessutom behövs färgämnen för att få fason på
kulören.
Genom att dra ner på riktiga råvaror och fylla ut med tillsatser sparar matkedjorna pengar.
– Max-burgarens så kallade cheddarost är riktigt komisk. Förutom ost innehåller den 16 andra ingredienser.
Hur smakar då E-bomberna? Inte så pjåkigt faktiskt.


Min Kommentar: Nu får du veta varför vissa produkter är så billiga hos våra snabbmat resturanger! Tillsatsämne och mindre råvara. Jag behöver inte skriva mer än så här, för artikeln från Aftonbladet säger allt själv.

Inga kommentarer: