23 nov. 2008











Barnhälsospecialisten Claude Marcus dömer ut rapporteringen om lågkolhydratkost: Sensationsjournalistiken om Atkinsdieten riskerar att leda till försämrad folkhälsa.

Sensationslystna medier hyllar ofta kostråd som saknar vetenskapligt stöd och i vissa fall till och med kan vara farliga. Senast har i såväl DN och SvD som TV 4 den så kallade Atkinsdieten, eller lågkolhydratkost, presenterats som det allena saliggörande.

Oseriösa journalister blandar på ett medvetet felaktigt sätt ihop kost som kan vara effektiv vid bantning och kost som långsiktigt är bra för hälsan. I själva verket leder Atkinsliknande kost till ökad risk för förtidig död. Samtidigt bidrar massmediernas förvirrande beskrivning av kostdebatten till att kommersiella aktörer kan kapa åt sig marknadsandelar med ytlig reklam.

Detta är vulgärjournalistik som riskerar leda till försämrad folkhälsa, skriver Claude Marcus, professor i barnhälsovård vid Karolinska institutet.

I medierna har lågkolhydratkosten, eller Atkinsdieten, som framstår som ny och spännande och i opposition mot etablissemanget, fått ett stort genomslag. Men det finns en obalans i mediebilden av Atkinsdieten. Av sensationslystnad skriver man allt som oftast upp kostråd som saknar vetenskapligt stöd och citerar med förtjusning läkare utan vetenskaplig skolning som hävdar att man dör av Livsmedelsverkets kostråd.

Och det är inte i brist på kunskap, utan många journalister beskriver vetenskapliga studier och sovrar i informationen på ett medvetet felaktigt sätt. Detta är vulgärjournalistik, tyvärr inte bara i kvällstidningarna utan också i våra största morgontidningar och TV 4. Man avfärdar kostexperter på grund av påstådda bindningar till livsmedelsindustrin utan en grundlig analys av den eventuella jävsproblematiken.

I somras presenterades en stor israelisk studie där lågkolhydratkost jämfördes med medelhavskost och lågfettkost i samband med viktnedgång. Studien var en förstasidesnyhet i både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Resultaten var lika bra för medelhavs- och lågkolhydratkosterna, men det är inte vad tidningarna väljer att skriva.

I stället framhävs Atkinsdieten som "..bäst för bantare" (SvD) och "..bästa och nyttigaste sättet att gå ner i vikt" (DN). Att medelhavsdieten var bäst för kvinnorna i studien väljer man i båda tidningarna att inte nämna. Det är inte okunskap eftersom båda tidningarna intervjuade flera kostexperter men valde att inte ta med denna information.

Bättre att låta mediehypen rulla vidare.Medelhavskosten, som ligger våra nordiska kostråd närmast, med mycket frukt, grönsaker, fisk, fullkorn och omättade oljor, var också betydligt bättre för diabetiker vilket redovisades i SvD men inte i DN. I TV 4:as "Kalla fakta" förra söndagen hävdades i stället att diabetiker mår så mycket bättre av Atkinskost. Man berättar om en liten grupp svenska patienter och väljer medvetet bort att presentera internationella forskningsresultat. Detta är desinformation och inte undersökande journalistik.

Min Kommentar: Atkins och LCHF-kosten är dieter med mindre kolhydrater. Väldigt många Atkins-användare orkar inte med dieten efter att ha ätit denna under en period. För den är trist jämnfört med LCHF-kosten!


Barnhälsospecialisten Claude Marcus dömer ut lågkolhydratkost och detta finner jag mycket mycket märkligt, för den orsaken att en dieten behöver inte förlora sin charm, när man ska välja fetter som är bra för kroppen. Att under en period äta mindre kolhydrater är bara bra, om man vill minska några kilo. Naturligvis ska man öka den fysiska aktiviteten med dagliga promenader och annat, så hjärtat för jobba !


Den så kallade Medelhavskosten är ett jättebra exempel på en dieten som hade tagit bort våra hjärt och kärlsjukdomar lika bra som LCHF-kosten. Vi måste se bort om hagen till nästa del av en oupptäckt värld med andra kolhydrater än vad vi är vana vid.

För det är just kolhydratintaget som är för stort, när de flesta sätter sig ner vid bordet för att äta sin måltid. Den största delen ska bestå av grönsaker, därtill ska du ha en bra fettkälla och även en mindre del långsamma kolhydrater från 50-150 gram beroende på hur mycket du väger, vad dina mål är och hur mycket du gör av med i ditt dagliga liv! Proteinkällan ska du öka intaget med och du kan hitta din favorit bland många, som kyckling, tonfisk och många fler. Äter du inte kött finns det linser, bönor, qiouna som ihop med andra produkter ger dig ett fullvärdigt proteinintag!

Inga kommentarer: