17 nov. 2008

Bra protein i baljväxterna








Baljväxter är både färska och torkade linser, bönor och ärter. Vad många inte känner till är att jordnöten inte är en nöt, utan även den en baljväxt. Vissa baljväxter äter man hela med skal och allt, som haricots verts eller sockerärter. Andra spritar man ur bönorna ur skalet före användning. De spritade bönorna passar bra att torka och kan förvaras länge. Det gör dem till utmärkt stapelvara i GI-skafferiet.

Bra protein
Baljväxter ger mycket protein men också järn, kalcium och B-vitaminer. Däremot innehåller de inte mycket c-vitamin och inte heller fett. Sojaprotein, som finns i sojabönan, innehåller så kallat högvärdigt protein. Det är lättare för kroppen att ta upp det och det är protein av en bra kvalité, som innehåller flera aminosyror.


GI-sänkaren bönor
Att tillsätta kokta kikärter, vita bönor eller någon annan baljväxt som ärtor till en sallad kan hjälpa till att fördröja upptaget av andra kolhydrater i samma måltid. Ju mer hela bönorna eller ärterna är, desto långsammare höjer de blodsockret och då blir GI-värdet automatiskt lägre. Mättnadskänslan blir dessutom längre


Min Kommentar: Lite information om baljväxter från
GI-viktkoll. Vi sprider våra kunskaper, för att hjälpa
er med kosten!

Inga kommentarer: