24 sep. 2008

Åter ingen - Vad är habilitering?


(Textförfattare: Jag)

Rörelsehindrade, funktionshindrade och andra handikappade har rätt till habilitering! Det råder delade meningar om vad som ska ingå i habilitering!

Först lite grundfakta:

Habilitering är en form av träning som är behovsprövat! Med dessa olika handikapp så kan habiliteringen så väldigt olika ut. Från 1 gång i månaden till flera gånger i veckan ska det tränas i olika slag! Och detta kostar samhället mycket mycket pengar helt i onödan!

Anledningarna

Det finns olika anledningar till habilitering. Trafikskadade, rörelsehindrade med flera har ett behov att kunna träna när dom vill och vart dom vill, men så är det inte i dagens samhälle! Dagens samhälle har nämligen talat om att vi som har behovet, så träna på vissa ställen i landet och få kostnaden delvis betald. Muskelträning, muskeltöjning, balansträning och gångträning är vardagsmat för vissa av de rörelsehindrade. Vi får inte bestämma vart vi vill träna! Kostnaden för bara några veckor, slutar på en summa runt 100.000 kr. Dessa pengar är utkastade i sjön, för vissa av oss!

Träning i 14 dagar

Träning i 14 dagar för en rejäl summa, en gång om året hjälper knappt! Men så ser det ut för många rörelsehindrade! Vi behöver se till att få en regelbunden träning av olika slag och vi vill även ha rätt, att välja ut vart vi vill träna! Dessa 14 dagar, där samhället talat om för oss vart vi ska träna, är en summa som kunde ha hjälp en och samma person i över 3 års tid. Då ska ni ha i åtanke att vi kan träna upp till 5 gånger i veckan, för en summa som kunde ha räckt under dessa 3 år. Nu räcker dom "bara i 14 dagar", för samhället har inte tänkt genom habiliteringsformerna!

Personer med CP-skador

Personer med cp-skador måste få rätt till, att sätt upp alternativ träning på sin handikappersättning och på detta sätt träna upp sin kropp under hela året, för att kunna återgå eller förbättra vardagen med en sysselsättning, alternativt arbete!

CP-skador ser olika ut, så alla kan inte få samma träningsform. Vissa av oss kan inte delta i styrketräning, utan bara måste inrikta sig till att töja musklerna i den mån som det går och inrikta sig på att förbättra rörelsemönster i sin gå-stil!

Ja, just det! Det finns en bra träningsform som heter Move and Walk! CP-skadade lär sig att använda sin kropp och de flesta blir en helt annat människa! Priset på fyra veckors träning kan sluta på mer än 10.000kr.

Varför inte inför Move and walk plus andra alternativ i kampen mot våra rörelsehinder?

Inför gymträning, Move and walk i habiliteringsformerna och utöka alternativen för alla handikappade, så skulle samhället spara miljontals kronor! Nu kan en och samma person kosta mer än 100.000kr på en mycket kort period!

Min egna kommentar: Jag som är rörelsehindrad kan träna på vanligt gym och kasta samhället ca 4000 kr per år. Samhället säger nej till denna små summan, men accepterar en större kosnad på ca 250 000 kr per år.

Kostnaderna här ovan är uträknade för ett år! Jag tänker ge ytterligare ett exempel till:

På det dyra stället, kan du få träning under en timme som kostar 870 kr! På det alternativa stället, kan du få samma träning i ca 3 månader för samma summa!

Inga kommentarer: