18 sep. 2008

Faktabas: Kostdoktorn.se

Paulún sprider myter om LCHF i Kvällsposten

Uppdaterad 080918
Många har läst GI-Paulúns genomgång av olika sorters kost för viktnedgång i Kvällsposten i söndags. Inte förvånande får GI-metoden höga betyg. Konkurrenten LCHF-kost rabblas det däremot myter om. Jag räknar till fyra halvsanningar och sju direkta felaktigheter.

“Hitta rätt diet för dig”

Artikeln handlar alltså om sex olika koster som enligt Paulún är några av de “vanligare och säkrare”, varav vilka man kan välja “den som passar dig bäst”.
Så långt allt väl. Men när jag läser om Paulúns skrämselpropaganda om lågkolhydratkost i form av LCHF (lite kolhydrater, mer fett) blir jag mörkrädd.

LCHF enligt Paulún

Fyra halvsanningar

1. Huvudvärk av LCHF-kost? Bara första veckan, och bara för en del - det är ett vanligt övergångssymptom medan kroppen vänjer sig vid större fettförbränning. Se mitt FAQ, andra frågan.
2. Den mentala kapaciteten sjunker. Se punkt 1.
3. Träningslusten sjunker. Se punkt 1. Det kan ibland ta flera veckor innan träningslusten kommer tillbaka, men det gör den ofta med råge. Exempel här, här och här.
4. Man blir förstoppad. Vissa blir förstoppade i början, en del får diarré. Det blir då vanligen betydligt bättre eller helt bra med tiden. Många upplever istället en lugnare mage än någonsin med LCHF-kost, särskilt de som haft besvär med gaser, magknip och svullen mage.


Sju rena myter
1. “Snabbare viktnedgång i början, men ingen skillnad efter ett år”.
Detta är fel. Tidigare studier gav i de flesta fall bättre viktnedgång, men det var aldrig säkert (statistiskt signifikant) mer än första halvåret. Det är vad Paulún övertolkar. I studier de senaste åren har lågkolhydratkost däremot gett signifikant bättre viktnedgång efter såväl ett som två år, se här och här.
2. LCHF-kost ger surare miljö i kroppen.
Myt, punkt slut. Kroppen reglerar surhetsgraden mycket exakt och det har aldrig visats att LCHF-kost ger surare miljö. Se FAQ.
3. LCHF-kost ger inflammationer
Myt. I flera studier ser man tvärtom minskade inflammationsvärden. I den största jämförande studien minskade inflammationsvärdet (CRP) mest av lågkolhydratkosten (ej sign). Många har också berättat att de blivit mycket bättre i inflammatoriska sjukdomar av LCHF-kost
4. LCHF-kost ger benskörhet
Myt. Aldrig visat. Socialstyrelsens utredning inför deras godkännande av LCHF-kost visade inte på några dokumenterade hälsorisker.
5. LCHF-kost ger njursten
Myt. Aldrig visat. Se 3.
6. LCHF ger brist på viktiga näringsämnen.
Myt. Nyligen motbevisat i denna studie. LCHF med näringsrika animaliska råvaror lär ge betydligt mer näringsämnen än näringsfattig industrimat.
7. Det höga fettintaget leder till att du absorberar mer gifter som kallas endotoxiner från tjocktarmen.

Låter för mig som ren skrämselpropagande från herr Paulún, jag har ingen aning vart han fått det ifrån. Se 3. Paulún kanske inte är medveten om det, men fett i maten tas normalt upp i tunntarmen. Innan det kommer till tjocktarmen över huvud taget alltså…

Sammanfattning
Betyg på Paulúns artikel: icke godkänt. Att ge den kost han själv säljer böcker om (GI-kost) högsta betyg må vara hänt. Men att sprida motbevisade myter och skrämselpropaganda om konkurrerande metoder är inte särskilt professionellt.


Min kommentar: I Kostens värld finns det fördelar med
olika dieter. I vår värld finns det alltid och kommer alltid
att finnas personer som kommer att jaga den Bästa dieten.

Det finns fördelar med både LCHF och GI-metoden och det
enda jag har att tillägga är i så fall att jag kommer inte att
favorisera någon kost. Det finns vinnare och förlorare
i alla dieter. Jag blir dock rädd när jag får mejl med frågor om
att grönsaker innehåller för mycket kolhydrater.

Inga kommentarer: