17 sep. 2008

Grattis - Dr.Annika Dahlqvist

Två läkare och förespråkare av lågkolhydratkost har tilldelats Leo Huss Walin-priset, ett pris som uppmuntrar oberoende tänkande inom naturvetenskaplig och medicinsk forskning.
Pristagarna är allmänläkaren Annika Dahlqvist, som länge fört en kamp för fettrik och kolhydratsnål kost till framför allt diabetiker, och Jörgen Vesti-Nielsen, överläkare vid Blekingesjukhuset i Karlshamn.

Priset instiftades år 2005 av Gösta Welin, professor emeritus i oceanografi vid Göteborgs universitet.
Det syftar till att uppmärksamma oberoende tänkande inom forskningen, forskning som vågar gå emot konventionell kunskap och, som prisets instiftare skriver, den politiserade forskningen
Enligt motiveringen tilldelas Annika Dahlqvist och Jörgen Vesti-Nielsen priset för "deras förtjänstfulla arbete med att trots hårt motstånd från etablerade intressen bryta ner myterna om påstådda risker med fettkonsumtion, speciellt i samband med diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar och därmed bana väg för en förutsättningslös analys och framgångsrik behandling av dessa sjukdomar".
– Jätteroligt. Man får hoppas att detta bidrar till att frågorna kan komma fram i ljuset ännu mer, säger Annika Dahlqvist till Dagens Medicin.
Förra året tilldelades priset läkaren Uffe Ravnskov, också han framträdande kritiker av gällande kostrekommendationer.
Prisutdelningsceremonin kommer att hållas den 17 september och pristagarna får en prissumma på 16 000 US dollar, motsvarande cirka 100 000 kronor, vardera.


Min Kommentar: Grattis Annicka! Ett rejält steg emot
bra kosthållning.

Inga kommentarer: