28 okt. 2008

Kostdoktorn attackerar Paulun igen!








Så här skriver Kostdoktor på sin blogg:


Ännu en gång bjuder Fredrik Paulún på lätt hysterisk skrämselpropaganda om lågkolhydratkost, nu i nya numret av Fitness magazine.
Eftersom han fortsätter sprida oseriösa påhitt om LCHF så tänker jag berätta sanningen om honom.


Paulún är näringsfysiolog, och kanske den som gjort mest för att införa GI-begreppet i Sverige. Han är en flitig skribent i tidningar samt gäst i tv-soffor. “Paulúns Näringscenter” erbjuder föreläsningar och utbildningar. Han har sålt över 700,000 böcker. Jag blev själv inspirerad att lära mig mer om kost och hälsa efter att jag för sex år sedan läste “Blodsockerblues” av Paulún.


Paulúns GI-kost är säkerligen mycket nyttigare än den gamla fettskrämda industrimaten. Men GI-kost med massor av långsamma kolhydrater fungerar bäst för friska, smala och tränande personer. Allt fler inser att överviktiga går ner lättare (och diabetiker får bättre blodsocker) av att minska mängden kolhydrater, och äta lite mer naturligt fett. LCHF-kost alltså.


Men Paulún verkar inte alls gilla konkurrerande metoder:

Fitness Magazine
I senaste Fitness Magazine skriver signaturen Anki:
Jag har läst mycket om den här fettdieten, att man ska äta massor med fett, smör och kött men inga kolhydrater. Det låter lite konstigt tycker jag.
Fredrik Paulún svarar:


Vissa extremt överviktiga personer, och de som lider av diabetes typ 2, får mer nytta än skada av en så kallad LCHF-kost (low carb high fat) under en period. De får ner sitt blodsocker och tappar vikt. Det finns dock negativa effekter av en sådan kost om den hålls under lång tid, så på sikt bör man öka sitt kolhydratintag något men hålla sig till de med lågt GI.
För en person som tränar är denna diet dock inget att rekommendera ens under en kort period. Du får inget muskelglykogen, vilket gör att du tappar träningsork. När man undviker kolhydrater bildas dessutom ketoner som ett alternativt bränsle åt hjärnan. Ketonerna är sura, vilket ger en surare miljö i kroppen med en rad konsekvenser. Inflammationer och en trolig ökad risk för benskörhet hör till dessa. Dessutom får inte hjärnan tillräckligt mycket bränsle i form av kolhydrater, så den mentala kapaciteten minskar och träningslusten sjunker.
Till denna diet hör också ökad risk för njursten, huvudvärk, förstoppning samt brist på viktiga näringsämnen. Den sura miljön i kroppen ger dessutom minskad muskelmassa. Det höga fettintaget leder dessutom till att du absorberar med endotoxiner.
Endotoxiner är fettlösliga gifter som bildas av dina tarmbakterier och ju mer fett du äter desto mer gift absorberas i kroppen. En LCHF-kost kan öka halten av endotoxiner med 50 procent, vilket också ökar inflammationerna.


Min Kommentar: En fakta ska vi redan nu har klart för oss! Man kan inte

bygga muskler på enbart fettladdning, för det krävs kolhydrater! Vissa har

problem med yrsel och detta även efter mer än fyra veckor! Vissa som har

skrivit och frågat har varit svimmfärdiga!

Jag har h e l a tiden talat om, att LCHF-kosten bör vara en diet under

perioder. Vissa klarar dock ett större fettintag under längre tid,

så all heder till dessa! Det finns vinster för personer med fetma och

diabetes, dock inte alla kan förmå sig äta kosten. Enligt kostdoktorn

är vi andra inrikta oss på hans kostråd och alla andra är "sådär".

ÄN EN GÅNG finns det personer där ute, som i n t e kan hantera

en diet som LCHF. Dom ställer olika, väldigt ovanliga frågor

om dieten och frågar framför allt om man ska vara så

yr, även om man ätit kosten i över 4 veckor!

Svara på dessa frågor istället, kostdoktorn och Annicka D!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du fortfarande inte fått något svar????????????????????Kost doktorn ,dr annicka samt sten sture har fullt upp med att reda ut hur många % kolhydrater en lghf kost skall innehålla för att få kallas lchf.Och kan inte komma fram till samma.Borde väl focusera på att hjälpa andra än och bolla det fram och tillbaka.Men de tjänar ju pengar på det så.Och kostdoktor länkar till dns nya bra kostvanor som håller sig till isodieten,haha.Och vem bakom den.Var det inte den han klaga på nyss?

Anonym sa...

är du en rikstönt eller bara en narr
hur som helst helt bedrövlig