21 aug. 2008

Vegetabiliska mjölksorter, grönsaker och quinoa

(På bilden: Quinoa)

Vegetabilisk mjölk
Havremjölk, havreyougurt, kokosmjölk, mandelmjölk, rismjölk, sojamjölk, yougurt, sojaost

Grönsaker

Aubergine, avokado, bambuskott, broccoli, brysselkål, endivesallad, gräslök, grönkål, gurka, haricots verts, jams, jordärtskockor, kronärtskockor, kål - röd, vit, grön, kålrabbi, lök, mangold, morötter, oliver, paprika, persilja, potatis, purjolök, rödbetor, sallad - alla sorter, selleri, sparris, spenat, squash, svartrot, sötpotatis, tomater, vattenkrasse, vitkål, vitlök.



Quinoa

Quinoa är en ört som är naturligt fri från gluten. Quinoa växer i anderna på 4000 meters höjd. Den är mycket näringsrik och lättsmält. Fröet är litet och ljust gulbrunt i färgen, när det är kokt får det en liten svans. Quinoa kan används istället för ris i kalla sallader eller till grytor och såser, som bas i olika vegetariska biffar. Quinoa kokas mellan 15 - 25 minuter, beroende på vilken konsistens som önskas, till sallad eller som ersättning till ris kokas ca 15 minuter och gröt ca 25 minuter.
Quinoa finns som frö, flingor, mjöl och som pasta. Det innehåller mer protein och fett än sädesslag och mer kalcium än mjölk. Dessutom innhåller Quinoa höga halter järn, fosfor och vitaminer. Quinoa har dessutom lågt GI.

Inga kommentarer: