23 mars 2009

Kunskap om cancer klassfråga


Fetma har samband med bröstcancer liksom tjock- och ändtarmscancer, skriver Cancerfondens i sin årsrapport. Samtidigt rapporterar en Sifo att lågutbildade, arbetslösa och människor i fattiga bostadsområden tvivlar på att cancerrisken är dubbelt så stor bland feta som bland normalviktiga.
Sifo visar också att en majoritet svenskar vill införa straffskatt på onyttig mat, skriver Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin och fondens ordförande i Bengt Westermark i en debattartikel i Dagens Nyheter. Nio av tio i undersökningen kan tänka sig sänkt skatt på nyttig mat.

Fetma vanligt bland lågutbildade
Fetma är liksom rökning vanligast bland människor med låg inkomst och låg utbildning. Det är sex gånger vanligare med övervikt i Rinkeby än i Djursholm. Samtidigt tror många överviktiga inte på sambandet mellan att vara fet och att riskera cancer i bröst eller tjock- och ändtarmen. Men när de väl övertygats om risken säger de att de är beredda att ändra sina mat- och motionsvanor.
Faktabas: TT

Min Kommentar: Sänk skatt på hälsokosten och då menar jag nötter, grönsaker, fisk, kyckling, kalkon etc etc! Kunskapen är ganska klen bland vanliga människor i samhället!
Är det inte dags att inskaffa mer kostkunskap genom skola och annan utbildning?

Inga kommentarer: