17 mars 2009

DANSK PROFESSOR LANSERAR KOST!!







Sill och hjortron ska slanka till britterna


Dansk professor lanserar "the Nordic Diet" i Storbritannien
Skandinavisk kost är på tapeten som ett mer hälsosamt alternativ till medelhavskosten. Ren, sill och vilda bär ska locka britterna till att ge upp pesto och pasta och förhoppningsvis gå ner några kilon i bara farten.
Glöm olivoljan och soltorkade tomater och skicka över sillen och köttbullarna. Skandinavisk kost är på gång att bli den nya trenddieten, om man ska tro den danske professorn Arne Astrup, vid University of Copenhagen.
Professorn, som är expert på övervikt, är nu i starten av ett stort projekt i Storbritannien värt 12,2 miljoner pund. Han ska utveckla och lansera den nya nordiska dieten; ”nordic diet”, med smaker av Nordeuropa och med mat som växer och produceras i ett kallare klimat.
– Planen är att utveckla en motsvarighet till medelhavskosten som ska vara överlägsen i fråga om hälsa, säger Astrup till Daily Mail.

Ajöss till olivolja och pasta
Medelhavsdieten har varit mycket populär de senaste 20 åren. Dess kombination av frukt, grönsaker, olivolja, nötter och flingor – och låga innehåll av rött kött och mjölkprodukter – har bevisats tackla både hjärtsjukdomar, diabetes och övervikt. Men nu är det alltså dags att tänka om.
Den danske forskaren poängterar att norra Europas grönsaker, som brysselkål och vitkål, innehåller en högre dos antioxidanter än de flesta grönsaker.
Norska studier visar att Nordens inhemska frukter, som blåbär, lingon och hjortron, innehåller nyttiga omega-3-fetter. De är också fullproppade med antioxidanter, som kan förhindra hjärtsjukdomar och cancer.
– Mycket pekar nu på att fettet i kött inte är så onyttigt som vi först trodde. Proteininnehållet i smala mjölkprodukter, nyttig fisk och mager biff är väldigt bra om du vill äta dig mätt på färre kalorier. För att stanna på en hälsosam vikt, bör inte dessa delar uteslutas ur kosten, säger Arne Astrup.


En hållbar diet
Lax, forell, torsk och sill är väl använda inom den traditionella nordiska kosten, likaså magert kött från älg och ren, enligt professorn. Han tillägger att antalet överviktiga i Skandinavien är runt 60 procent av de som är drabbade av övervikt i Storbritannien.
– Vi vill skapa något som kan ställas mot trendsättare som McDonald's. Något hälsosamt som människor kan hålla sig till, säger han.
Förra året visade Arne Astrup att Atkins och liknande dieter är mycket lämpliga för en viktnedgång. Med en högproteindiet är det också lättare att stanna på den nya lätta vikten. Enligt Astrup står den populära GI-dieten i stark kontrast till detta, då den faktiskt inte hindrar kilon från att krypa uppåt igen.


Protein bäst för viktnedgång
I Arne Astrup studie, deltog 250 manliga och kvinnliga bantare. Deltagarna följde en av fyra dieter under sex månader, för att hitta den bästa strategin för viktnedgång. Dieterna innehöll antingen höga doser eller låga doser protein, högt eller lågt GI.
Vid slutet av studien visade det sig att de som följde dieten med mycket protein hade klarat sig bäst. De hade knappt gått upp i vikt alls, oavsett hur högt eller lågt GI måltiderna hade.
Men, deltagarna som höll en lågproteindiet gick upp i vikt – även när de åt mat med lågt GI.
Arne Astrup drog slutsatsen att protein, och inte kolhydrater, är nyckeln till ett smalare liv. Fram med sillen!


Min Kommentar: 250 deltagare under 6 månader!!
Vi vet redan att ett ökat proteinintag ger possitiv
effekt på viktnedgången!
Denna studie kostade 12,2 miljoner pund!
Detta kunde jag ha berättat för honom, om han gett mig
ett parti makrill som räckt ett år!

Nog för den är något intressant, men vi vet även sedan
innan att ett mindre intag av kalorier ger
också viktnedgång oavsett lågt/högt GI-värde!

Inga kommentarer: