22 mars 2009

Iso-experternas tre bästa råd

Här ger tre experter sina bästa tips för hur du ska gå ner i vikt med hjälp av iso-metoden.
Så funkar dieten
* En genomsnittlig svensk får 50 procent av sitt dagliga energiintag - kalorier - från kolhydrater, 35 procent från fett och 15 procent från protein. * Isodieten innebär att man ska få lika mycket energi från vardera näringsämne, en tredjedel: kolhydrater, fett och protein. * För de flesta innebär det alltså att man ökar det dagliga intaget av protein, minskar mängden kolhydrater och håller mängden fett på ungefär samma nivå. * Iso-dieten innebär ett intag av 1600 kilokalorier om dagen. De flesta av oss äter 2800 kilokalorier eller mer om dagen. De flesta går ned ett kilo i veckan med metoden.

Fredrik Paulún, näringsfysiolog:

1: Slarva inte med metoden. Följer du den kommer du känna dig mätt och belåten.
2: Om du känner dig hungrig på kvällen - använd en livlina, till exempel genom äta ett ägg.
3: Motionera gärna. Det orkar du med iso-dieten.

Kristina Andersson, näringsfysiolog:
1: Ät mycket tidigt på dagen, annars straffar det sig med kraftig hunger på kvällen.
2: När du går på restaurang, välj den maträtt som ger rätt fördelning. 150-200 gram protein, en deciliter kolhydrater, mycket grönsaker och olja. Säg till personalen att duönskar den fördelningen. Det brukar inte vara några problem.
3: Om du äter mer än vad du ska på kvällen. Granska hur dagen varit, om du gjort något avvikande, till exempel skippat mellanmålet. Den som är fysiskt aktiv kan behöva störreportioner.

Martin Brunnberg, nutritionist
1: Väg din mat. Överviktiga har förlorat känslan för vad som är en normal portion.
2: Ta en kopp te före maten så blir du mätt på mindre.
3: Hoppa inte över någon måltid.

Min kommentar: Här får du flera tips av tre olika
kostkunniga. För min egna del så fungerar detta bäst på
personer i farten! Då menar jag dom som kan motionera
och träna minst 3 ggr i veckan och därtill även ett och annat
konditionpass.

Inga kommentarer: