17 mars 2009

ALLT FLER FETA HAR RESPIRATOR HEMMA






Antalet svenskar som nattetid behöver konstgjord andning med respirator har ökat kraftigt under senare år. Hälften av patienterna som får en sådan andningsmakin är så feta att de inte kan andas när de sover.



Fakta: En hemrespirator förbättrar patienten andning genom att rytmiskt tillföra rumsluft, oftast via en mask som placeras över näsan eller över både näsan och munnen.Vid så kallat sömnapnésyndrom med upprepade andningsuppehåll under sömnen används ofta en annan typ av andningshjälpmedel, en så kallad cpap-apparat. Den hjälper till att hålla luftvägarna öppna genom att fortlöpande tillföra luft, också via en ansiktsmask.Kraftigt nedsatt förmåga att andas till följd av fetma kallas ibland för pickwicksyndromet, efter en sömnig fet betjänt i Charles Dickens roman Pickwickklubben.


Det visar siffror från det nationella andningssviktregistret Swederox, som på torsdagen redovisades vid en nationell sömnkongress i Uppsala.- Att allt fler patienter nattetid måste få respiratorbehandling i hemmet är nog en av de allra allvarligaste följderna av den pågående fetmaepidemin, säger docent Eva Lindberg vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.Sedan mitten av 1990-talet har antalet patienter som har en hemrespirator för att klara andningen under sömnen nästan trefaldigats. I dag har cirka 1800 svenskar en hemrespirator.Vissa muskelsjukdomar, skelettskador, lungskador orsakade av tuberkulos eller andningssvårigheter efter en tidigare polioinfektion är några traditionella orsaker till att patienter kan behöva respiratorbehandling i hemmet.- För tiotalet år sedan var andningssvikt till följd av fetma en ovanlig orsak till behandling med hemrespirator. I dag däremot har hälften av de mer än 300 nya patienter som årligen sätts in på respiratorbehandling i hemmet andningssvikt till följd av extrem fetma, säger Eva Lindberg.


Även vid hennes egen klinik har man noterat en påtaglig ökning av patienter som förses med respirator i hemmet på grund av att deras kroppsfett pressar samman lungorna så mycket när de ligger ner att de inte klarar att andas in tillräckligt med syre och ut tillräckligt med koldioxid.- Det gäller både patienterna som kommer från vårt eget län och patienter som remitteras till oss från andra landsting för utprovning av respirator, säger Eva Lindberg.Att övervikt och fetma ökar risken för att drabbas av många och långa ofrivilliga andningsuppehåll under sömnen är känt sedan tidigare.


Omkring tre procent av vuxna svenskar har detta så kallade sömnapnésyndrom.


- När mycket feta personer söker hjälp för att de är trötta under dagen är det viktigt att ha i åtanke att detta kan ha även andra orsaker än att deras nattsömn störs av sömnapné. De behandlingar som ges vid sömnapné är till liten hjälp om orsaken till tröttheten är att fetman hindrar lungorna att arbeta normalt, säger Eva Lindberg.


Men är respiratorbehandling i hemmet verkligen bästa sättet att behandla patienter med andningssvikt till följd av extrem fetma? Är det inte bättre att satsa på att få dem att gå ner i vikt, till exempel genom en fetmaoperation?- Det behöver inte finnas någon motsättning mellan dessa båda behandlingar. Att patienten går ner i vikt är givetvis mycket viktigt. En förutsättning för detta är dock att först får ordning på andningen, så att han eller hon utan stora risker kan klara till exempel en fetmaoperation, säger Eva Lindberg.


Min Kommentar: När ska livsmedelsverket ge rätt råd
till de överviktiga/fetma? Jag har besökt två olika sjukhus
där jag skulle se hur de bemöte en person med övervikt!
Ingen av dessa kunde medge att LCHF-kosten skulle vara
en bra kost, speciellt till dessa människor. Utan det vart samma
gamla visa - En hel del kolhydrater och inget naturligt fett!
Jag måste hålla med om, att vissa fall kan opereras MEN för
sjutton, se till att ge ut rätt kostråd därefter!
För med rätt kost kan personer med fetma se till att återfå
rätt vikt och slippa påföljderna med olika mediciner etc!

Inga kommentarer: