8 juli 2009

Publicerad: 2009-07-07
Experten tipsar: ”Resultat direkt”

Rätt mängd sömn, kosttillskott och noggrann träning i all ära. Vill du snabbt komma i form – börja äta frukost.
– Man känner resultat redan inom ett dygn, säger näringsforskaren Magnus Nylander.
Är du en av dom struntar i frukosten och tar en eller två koppar kaffe istället? Då misslyckas du troligen med att bygga upp kroppen trots träning – och har energidepåer som tyvärr inte räcker hela dagen.
– Frukosten ser till att man får en bra start på dagen och kan undvika fallgroparna där man blir trött under dagen, säger tidigare OS-triathleten Joachim Willén.

Kan välja sämre mat
Flera vetenskapliga studier visar att en stadig frukost hjälper hjärnans funktioner, ökar koncentrationen och minskar stressen. De som vanligtvis äter frukost ligger också närmare sin idealvikt än de som skippar måltiden.
– Äter man inte ordentligt på morgonen finns risken att man senare väljer sämre mat bara för att bli mätt snabbt. Då är det lätt att lägga på sig kilon i onödan, säger Willén.

Ökar prestationen snabbt
För den som tränar kommer en översikt av frukostvanorna ge nästan omedelbar toppeffekt.
– Det är en av de enklaste sakerna man kan göra för att förbättra prestationsförmågan snabbt, du orkar hålla en högintensiv träning på ett helt annat sätt, säger näringsforskaren Magnus Nylander.
– Se också till att de andra måltiderna, även mellanmålen, är fullvärdiga med rätt nivå av näring. Då håller man blodsockret på en jämn nivå dagen igenom, säger Nylander.

Svenskar behöver sin frukost
Vid Medelhavet nöjer man sig ofta med ett glas juice och en macka till frukost – i Norden motsvarar måltiden upp till 25 procent av dagsbehovet.
– De kompenserar genom att äta rätt ordentligt sent på kvällarna. Hos oss är middagen mycket tidigare och portionerna brukar vara mindre, därför blir frukosten så oerhört mycket viktigare säger Nylander.


En nyttig frukost för dig som tränar:
En tallrik havgregrynsgröt med rivet äpple och kanel.
Två skivor fullkornsbröd med kalkon eller mager ost.
Ett hårdkokt ägg.
Ett glas juice, eventuellt kaffe eller te.
Ett glas vatten.

Min Kommentar: Frukosten är viktig!!!! Se till
att äta en bra och nyttig frukost för just dig!
Till dig som tränar är frukosten här ovan
ett bra alternativ! Hör av dig om du vill ha fler tips.

Inga kommentarer: