18 juli 2009







I år kan badhuset ge en förlust på mellan åtta och tio miljoner för Trelleborgs kommun. Men gymkedjan Nautilus är intresserade av att ta över verksamheten. Foto: Malin Palm
Gymkedja vill ta över förlusttyngd simhall


Publicerad 18 juli 2009 1.00 18 juli 2009
I år riskerar Trelleborgs simhall att gå back med mellan åtta och tio miljoner kronor. Därför är nu kommunen intresserad av låta gymkedjan Nautilus ta över den förlusttyngda verksamheten.
TRELLEBORG. Det är framförallt en dyr renovering i kombination med minskade intäkter som ligger bakom Simhallens dystra ekonomiska siffror. Kommunen har därför börjat odla kontakter med gymföretaget Nautilus.
– Vi har sonderat terrängen och träffat representanter för Nautilus. Som det är nu är simhallen ingen lönsam verksamhet. I värsta fall gör vi ett minus på tio miljoner i år, säger fritidsnämndens ordförande Mats-Åke Svensson, (KD).

Det är inte klart hur Nautilus skulle driva badhuset vidare. Eller om företaget kommer att ta över hela eller bara delar av verksamheten. Nautilus kärnverksamhet består i att driva gym och om ett sådant ska komma på plats i simhallen måste lokalerna byggas om.
– Vi kan tänkas oss olika alternativ om hur Nautilus och vår roll ska se ut. Kanske måste vi också betala en avgift till Nautilus för att de ska sköta det hela. Men det fattas inga beslut innan nämndsmötet i september, säger Mats-Åkes Svensson.

Finns det några andra intressenter som kan tänka sig att driva simhallen vidare?
– Nej, i nuläget gör det inte det. Självklart måste vi göra en ordentligt upphandling. Men jag har svårt att tänka mig att det skulle finnas särskilt många andra än just Nautilus som vill ha hand om simhallen.
Nautilus driver gym på ett nittotal platser i Sverige. Och flera av anläggningarna ligger i badhus som tidigare skötts av kommunerna. Sten Lundgren är utvecklingsansvarig på Nautilus. Han tror att företaget kan vända Trelleborgs simhalls ekonomiska underskott till ett överskott.
– Det är jag alldeles övertygad om. Vi har gjort precis det i Lund och Örebro. När man bygger ett gym blir simhallen attraktivare och då ökar intäkterna, säger han.

Har 90 gym i Sverige
Nautilus grundades i USA på 1970-talet och finns i Sverige sedan 1991. Man har gym på 90 platser över hela Sverige. Cirka 147 000 svenskar tränar idag aktivt inom Nautilus.
Min Kommentar: När välkända byggnader och hallar av
olika slag, ska byta äger, byggs om eller rivas, så känns
det i hjärtat. Då jag själv kommer från Trelleborg och har
spenderat en liten period på badhuset så blir det minnen
och annat som gör sig påmind.
Vi får se hur det går för badhuset i Trelleborg. Blir det
ett gym, så finns det ytterligare ett alternativ för
trelleborgarna att gå till.
World class - Vad jag vet ägs det av Roger Zape (Atlas)
Friskbyggarna - Bra gym om du har ett handikapp
Det finns ytterligare gym och träningsmöjligheter i
Trelleborg för 200 kr i månaden och uppåt!

Inga kommentarer: