16 juli 2009



Emil Svensson, 17, står inför sitt livs största tävling. I slutet av juli ska tyngdlyftaren tävla i junior-EM för första gången. Där ställs han mot killar som lyfter 120 kg mer än honom. ”Jag ska bara försöka lyfta så mycket som möjligt”, säger trelleborgaren lugnt.



TRELLEBORG. På 80- och början av 90-talet fostrade TABK tyngdlyftartalanger på löpande band. Men utvecklingen stagnerade i takt med att omsättningen på styrelser och tränare bara blev större.
Men Trelleborgsklubben har hittat tillbaka, i takt med att gamla eldsjälar återvänt till klubben.
Emil Svensson, som fyller 18 i år, och Oskar Svensson, 17, är båda TABK:are som svensk tyngdlyftning sätter sitt framtidshopp till. Den yngste av dem, Oskar, är Sveriges bäste junior. Emil är nummer fyra i landet. Men omständigheterna gör att det blir Emil som får tävla i EM i Landskrona 29 till 31 juli.

– Jag har fått ett wild card i och med att det går i Sverige. Jag vill såklart placera mig så bra som möjligt, men det är klurigt med mästerskap. Man kan bomma ut sig helt, säger han.
Emil debuterar i junior-EM i 85-kilosklassen. När TA träffar honom och sex andra lyftare på ungdomslandslagets läger i Söderslättshallen tar han nytt personbästa i ryck på 110 kg.
– Jag har lyft 245 kg totalt som bäst, i EM har de bästa lyft 366 kg, säger han.
Emil har alltså långt till sina utländska, helprofessionella konkurrenter. Ändå tränar Emil och kollegan Oskar minst 12 timmar varje vecka, på somrarna blir det ännu mer.

Ljudet av vikter som träffar träningsgolvet kan upplevas som störande för en utomstående betraktare. Men det är i den här miljön Emil trivs som bäst, åtminstone när han tränar.
– Utanför lokalen är det flickvännen, privatlivet och matlagning som gäller. Jag kollar aldrig på tyngdlyftning själv, jag lyfter för att det är roligt och för att träffa nya kompisar, säger han och tar sitt nya rekord med ro.

Det är kanske den avslappna
de stilen som fått Emil att ta hem både ett guld, två silver och ett brons i ungdoms-SM. Han säger att han hoppas på att stöta 140 kg vid EM, i så fall nytt personbästa med två kilo.
– Emil lyfter sig flera nivåer vid tävlingar och kan verkligen göra spännande resultat. Att prestera sitt max när det gäller är den viktigaste egenskapen och den har han, konstaterar landslagets coach och sportchef Thony Ragnarsson.
Oskar Svensson, som tävlar i 77-kilosklassen, får stanna hemma från EM. Återkommande problem med knät gör att han i stället siktar in sig på ungdoms-EM i Israel i höst. Precis som Emil har han lyft i fem år. Och planerna är något mer högtflyende.
– OS hade varit kul, säger han och skiner upp som en solstråle.

Varför blev det tyngdlyftning?
– Det är häftigt att lyfta. Vissa tror att man blir kort och tjock av att lyfta, men det finns inget som säger att det har med tyngdlyftning att göra.

Har du något mål med karriären?
– Det hade varit roligt att stöta över 200 kg, men jag får först se hur stor jag blir. I ungdoms-EM kan jag hoppas på en tuff fight om bronset kanske.
Den kultförklarade TABK-tränaren och tidigare landslagstränaren Ingmar Aldenhov, som nämns som den stora faktorn till att TABK är på gång igen, är optimistisk.
– Emil och Oskar är en del av framtiden, även vår Andreas Dyberg som är tvåa i sin viktklass 69 kg kan räknas dit. Vi har en lång tradition av att satsa på ungdomar. De senaste tio åren har varit svaga, men nu är vi tillbaka.
Tyngdlyftning avgörs genom ryck och stöt. Med ryck menas att skivstången lyfts från golvet till sträckta armar. Genom stöt lyfts stången från golvet till axlarna, och därefter upp på sträckta armar. Lyftaren ska hålla stången på sträckta armar och ha den under kontroll innan domarna godkänner och ger signal att släppa. Vinner gör den som uppnått högst resultat efter att lyftarens bästa ryck och stöt läggs samman.
Min Kommentar: Kommer inom kort!!!

Inga kommentarer: