14 juli 2009

Lättlagat till lunchen- Viktklubb.se


Varmrökt laxmed örtsås och potatis

Rökt fisk med örtsås är en sommarklassiker. Med färskpotatis blir det en enkel delikatess.
l 4 personer l Tar 30 minuter

Du behöver:
500 g varmrökt lax
2 dl lätt crème fraiche
1 dl färska örtkryddor, till exempel persilja
och gräslök
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
600 g kokt färskpotatis
Till servering:
blandad sallad
Gör så här:
1. Börja med såsen: Hacka örterna. Blanda crème fraiche med örterna, salt och peppar. 2. Koka potatisen. Dela laxen i portionsbitar. 3. Servera med en blandad sallad.
Omelett med skinka,brieost och körsbärstomater

Omelett

Har man bara ägg och en gnutta fantasi kan man göra en fantastisk god lunch på nolltid.
l 4 personer l Tar 20 minuter
Du behöver:
8 ägg
0,75 dl vatten
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk olja
250 g körsbärstomater
8 skivor rökt skinka ca 120 g
40 g brieost i fyra skivor
2 msk hackad persilja
Gör så här:
1. Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar. Hetta upp 0,5 msk olja och häll i blandningen. Stek omeletten på svag värme tills den har stelnat. Rör då och då så att smeten rinner ner. 2. Dela tomaterna och fräs dem i 0,5 msk olja i ett par minuter, lägg åt sidan. 3. Toppa omeletten med skinka, brieost, tomater och persilja. Dra några drag med pepparkvarnen. Strö på lite flingsalt.


Pastapytt med kyckling

Pastasalladen blir mer mättande när den är ljummen men går givetvis att äta kall också.
l 4 personer l Tar 25 minuter
Du behöver:
200 g pasta, till exempel
skruvar, gemelli
1 grillad kyckling
250 g körsbärstomater
150 g sockerärtor
1 msk olivolja
10 g riven parmesan
2 tsk flingsalt
2 krm peppar
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av och håll varmt. 2. Plocka skinnet av kycklingen och dela köttet i grova bitar. 3. Halvera tomaterna och dela sockerärtorna ett par gånger. Stek dem i lite olja 2–3 minuter och blanda därefter ner pastan och kycklingen, låt allt bli varmt.Salta och peppra. 4. Strö över parmesanosten.
Melon- och bönsalladmed lufttorkad skinka

Melon- och bönsallad

Frisk och fräsch sallad som du kan servera med lufttorkad skinka, kyckling eller fisk.
l 4 personer l Tar 15 minuter
Du behöver:
1 stor klyfta
vattenmelon
ca 500 g
150 g färska
gröna bönor
en halv gurka
3 tomater
70 g blandad
sallad från påse,
sköljd och torkad
120 g lufttorkad
skinka
1 tsk flingsalt
1 krm nymald
svartpeppar
1 lime
Till servering:
Grovt bröd
Gör så här:
1. Koka bönorna i lättsaltat vatten i 1 minut och spola av i kallt vatten. 2. Skär melonen i kuber. Skala och dela gurkan i bitar och skär tomaten i bitar. 3. Blanda alla ingredienser och pressa över limejuice. Salta och peppra. 4. Garnera med skinkan. Servera med ett grovt bröd.
Pizza med ajvar, keso,oliver och salami

Pizza

Lätt pizza på alla sätt. Bjud på en stor sallad till. Avsluta med frukt.
l 4 personer l Tar 10 minuter
Du behöver:
4 tortillabröd, gärna fullkorn
2 dl ajvar relish, gärna pinjur
150 g keso
20 svarta oliver
16 skivor salami, ca 80g
färsk oregano
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. 2. Bred ajvar relish på brödet. Klicka över keson, lägg på oliver och salamiskivor. 3. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter, tills pizzan fått fin färg. Strö över färsk oregano.


Lunchbröd med mosad avokado, kalkon och grönt


Nyttigaste lunchmackan i sommar blir en hel måltid med frukt och en kopp kaffe till.
l 4 personer l Tar 10 minuter
Du behöver:
4 rågkusar
2 avokado
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
citronjuice
16 skivor rökt kalkon
1 röd paprika i ringar
ärtskott
Gör så här:
1. Dela bröden och rosta dem gärna. 2. Mosa avokadon, salta och peppra. Pressa över lite citronsaft. 3. Fördela avokadon på brödet. Lägg 2 skivor kalkon, 1 paprikaring och lite ärtskott per brödskiva. Servera med frukt och kaffe eller te.
Grekisk sallad med stora vita bönor

Grekisk sallad med bönor

Du behöver:
0,5 gurka
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
1 rödlök
100 g fetaost
12 svarta oliver
1 burk stora vita bönor
0,5 kruka mynta
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
Dressing:
2 msk olivolja
1 tsk honung
2 msk citronjuice
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
Gör så här:
1. Blanda ihop dressingen. 2. Skala, halvera och skiva gurkan. Strimla paprikan, skiva löken tunt och smula fetaosten. Blanda allt i en stor skål, salta och peppra. 3. Lägg upp allt på ett stort fat, toppa med oliver och ringla över dressingen. Riv över myntan.

Min Kommentar: Ytterligare några recept du
har nytta av, om du inte vet vad du ska tillaga
en dag.

Inga kommentarer: