17 juni 2009

Sommarens bästa sallader


NYA RECEPT! Med matvete, bulgur och quinoa
Sommartider är salladstider.
Kristina Erikssons nya recept är grundade på bulgur , quinoa och matvete vilket mättar bra. En massa grönsaker känns fräscht på sommaren. Servera gärna med ett gott bröd till.
Ugnsbakade grönsaker med quinoa och Crema di Balsamico

4 portioner
300 gram aubergine skuren i skivor
300 gram squash i skivor
2 paprika i bitar
2 rödlökar i klyftor
1 msk olivolja
250 gram cocktailtomater
örtsalt
4 port Quinoa 1/2 dl = 1 port
0.5 st buljongtärning
100 gram fetaost fett 16 %
4 msk Crema di Balsamico
200 gram fint skuret lammkött (finns att köpa i charkdisken)
Lägg aubergine, squash, paprika och rödlök i en smord långpanna. Ringla över olivolja. Ugnsbaka grönsakerna i 225 grader i en timma. Lägg på cocktailtomaterna när det återstår 20 minuter. Strö på örtsalt.
Koka under tiden quinoan enligt anvisningen på paketet. Tillsätt också buljongtärning. Blanda grönsaker och quinoa. Smula över fetaost och ringla över Crema di Balsamico. Servera med fint skuret lammkött.

Kyckling och matvetesallad med smak av sesamolja
4 portioner
2 dl matvete
400 gram kycklingfilé i bitar
2 msk sesamolja
salt och peppar
200 gram morötter i slantar
200 gram sockerärter
200 gram broccoli i buketter
1 st gul lök i klyftor
dressing:
2 msk olivolja
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 msk honung
1 msk vatten
salt och peppar
1 dl cashewnötter
Koka matvetet enligt anvisningen på paketet. Stek kycklingfilén i hälften av oljan. Salta, peppra och lägg åt sidan. Stek morötter, sockerärter, broccoli och gul lök i resten av oljan. Blanda matvete, kycklingkött och grönsaker på ett uppläggningsfat. Blanda ingredienserna till dressingen. Ringla dressingen över salladen. Strö på cashewnötter.


Kyckling och bulgursallad med jordnötssås
4 portioner
4 portioner bulgur
0.5 st buljongtärning
70 gram bacon i bitar
200 gram grillad kyckling i tärningar
200 gram tomat skuren i tärningar
200 gram gurka i små tärningar
100 gram champinjoner i skivor
dressing:
2 dl turkisk yoghurt
3 msk jordnötssmör
2 tsk finriven färsk ingefära
pressad lime
salt och peppar
Koka bulgur enligt förpackningen. Tillsätt också buljongtärning. Stek baconet i en stekpanna. Blanda bacon, något avsvalnad bulgur, kyckling, tomat, gurka och champinjoner i en skål. Blanda yoghurt, jordnötssmör, ingefära, lime, salt och peppar till en dressing. Servera kycklingsalladen med jordnötssåsen.


Skaldjurs och örtsallad

4 portioner
2 dl dinkelris
2 ägg
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad bladpersilja
200 gram skalade räkor
200 gram musslor konserv utan lag
200 gram champinjoner i skivor
50 gram riven ost, 17% fett
dressing:
2 dl Minifraiche 5% (Arla)
4 msk sweet chilisås
4 tsk citronskal
salt och peppar
Koka dinkelriset enligt förpackningen. Låt dinkelriset svalna något. Koka äggen i 7 minuter. Skala och dela äggen i halvor. Blanda ner dill, persilja, räkor, musslor, champinjoner och riven ost i dinkelriset. Blanda minifraiche, sweet chilisås, citronskal, salt och peppar till en sås. Servera dressing och kokt ägg till salladen.


Blomkåls och kronärtskockssallad
4 portioner
600 gram blomkål i buketter
200 gram purjolök i bitar
4 port bulgur
200 gram rökt skinka i tärningar
0.5 burk kronärtskockor örtmarinerade
12 st oliver i vatten, svarta
dressing:
2 dl ärter gröna
0.5 st hönsbuljongtärning
3 msk rapsolja
1 msk svensk senap
salt
Koka blomkålsbuketter i lättsaltat vatten i 10 minuter. Lägg i purjolöken efter halva tiden. Slå bort vattnet. Koka bulgur. Blanda blomkål, purjolök, bulgur, skinka, kronärtskockor och oliver på ett fat. Förväll ärtorna i vatten och hönsbuljong. Häll av vattnet. Mixa ärtor, olja, senap och salt med en mixerstav. Servera dressingen till salladen.

Min Kommentar: Här kommer lite tips från viktklubben.se.
Sallader kan bli hur goda som helst, med lite finess!

Inga kommentarer: