14 juni 2009









Beach 2009: Kom i bikiniform
Dags för vecka 3 i Söndags serie Beach 2009. GI-experten Ola Lauritszon hjälper dig att komma i form till bikinisäsongen. Hemligheten är att äta dig mätt - och ändå tappa kilon.


Nu har du tagit dig igenom de två tuffaste veckorna på väg mot strandformen. Rivstarten är ju den fas i GI-metoden som är tyngst. Och du bör ha fått en viktminskning som motiverar dig att fortsätta. De närmaste två veckorna får du öka på måltiderna med kolhydrater som bönor, flingor och lite bröd. Speciellt på morgonen är det bra att tänka på att fylla på med kolhydrater, för då är kroppens energidepå av glukos i stort sett tömt. Och som alltid är starten på dagen avgörande för hur resten av dagen blir. Äter du fett på morgonen får du bränsle till dagens aktiviteter och kompletterar du frukosten med äppelcidervinäger, surdegsbröd och vattenlösliga fibrer sänks GI för kommande måltider under dagen.
Träningen
Träningen ligger kvar på samma nivå som förra veckan. 30 minuters promenad eller lätt jogging, övningar med gummibandet och avslappning. Testa åtminstone någon dag att ta en morgonpromenad före frukost. Det är absolut effektivast för fettförbränningen, eftersom kroppen har begränsat med kolhydrater efter en natts sömn. Med lågintensivträning, som promenader, använder kroppen i första hand fettet som bränsle.
Nytt i vecka tre:
Du får börja äta lite mer kolhydrater!* 1–3 frukter/dag.* yoghurt, 2 dl per dag.* bönor, 0,5 dl per dag.* gröt, 1 1/2 dl färdigkokt per dag.* flingor, 2 msk per dag.* bröd, en skiva per dag.GI-sänkare* Citron, lime, vinäger, dijonsenap, surdeg – det sura ”slöar” till ned-brytningsenzymerna i magsäcken.
Tips:
* Tillsätt 1–2 msk linfrö eller psylliumfrö i omeletten, keson eller yoghurten. Det är vattenlösliga fibrer. Håller magen i trim och bildar ”gele” som lägger sig utmed tunntarmsväggen och fördröjer därmed att glukosen kommer ut i blodet. * Drick 1–2 glas vatten.* Belöna dig med nya badkläder, aldrig med mat!
Min Kommentar: Kommer inom kort

Inga kommentarer: