9 juni 2009

Bantar piller

Receptfritt bantarpiller kritiseras

Det behövs inget recept för att köpa bantningsmedel på apoteket.
Risken är att unga med ätstörningar missbrukar de lättåtkomliga kapslarna.
– Vi vet att unga tjejer med ätstörningar ofta använder vätskedrivande medel och laxermedel. Om de nu dessutom får det här pillret receptfritt är vägen öppen för ett omfattande missbruk, säger näringsfysiolog Fredrik Paulún till Metro.
Beslutet att släppa receptkravet för medel med substansen orlistat, som finns i viktminskningsmedlet Xenical och i nyligen receptfria Alli, fattades på EU-nivå. Sverige hade inga invändningar.
– Jag är negativ till det här. Beslutet innebär att behandling kan inledes utan att man samtalat med någon annan, och det är inte lyckat, säger Maria Lennernäs, professor och nutritionist, till Dagens Apotek.

Trots blygsam marknadsföring såldes Alli för drygt sex miljoner kronor på svenska apotek under maj månad. Det går inte att säga hur många personer som har handlat kapslarna, men antalet dygnsdoser låg på nästan 200 000.

”Fördelarna överväger”
Läkemedelsverket anser att fördelarna med receptfrihet överväger nackdelarna. Professor Jan Liliemark vid myndigheten kallar beslutet rimligt och sunt.
– Fetma och övervikt är stora folkhälsoproblem, säger Liliemark till Dagens Apotek och tillägger att medlet är svårt att överdosera.
– Visst kan det här tänkas addera något till problematiken hos unga personer med ätstörningar, men deras huvudproblem handlar inte om huruvida orlistat finns tillgängligt eller inte, säger Jan Liliemark.

Min Kommentar: Detta är ingen bra lösning!!!
Dessa personer som nämns i denna artikel kommer
lättare att hamna i missbruk och okunskapen om
kostens betydelse går om intet! Det borde
finnas kostlära i skolorna och lärare med
högre kompetens så vi får ut budskapet.
Jag vill att
de som bestämmer TÄNKER till igen!

Inga kommentarer: