25 juni 2009

Regeringen tar ställning mot fett

Det pågår en tuff debatt om våra kostråd och fettets vara eller icke vara.Nu har regeringen gjort en handlingsplan tillsammans med livsmedelsbranchen som syftar till att sänka bl a fettkonkunsumtionen.

Det är Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, jordbruksminister Eskil Erlandsson, VD för Livmedelsföretagen Agneta Dreber och VD för Svensk Dagligvaruhandel Thomas Svaton som gemensamt ska arbeta för bra matvanor i Sverige. I den ingår att minska på fettintaget.

Bakgrunden till samarbetet beskriver de bl a som följer:Övervikt och fetma är ett av de allvarligaste folkhälsoproblemen och måste tas på största allvar.Det mål i handlingsplanen som parterna ska medverka till är följande:Mål 2011:Konsumtionen av frukt och grönsaker och fullkornsprodukter har ökat, och intaget av fett, särskilt mättat fett och transfetter, och tillsatt socker har minskat.
Intaget av salt är lika stort eller mindre, beroende på det nationella sammanhanget.För svenskt vidkommande innebär det att beakta gällande nordiska näringsrekommendationer och Livsmedelsverkets kostråd i arbetet med att främja bra matvanor.

En annan viktig del i detta arbete är att berörda aktörer ska medverka till ökad kunskap hos konsumenterna om sambanden mellan hälsa, matvanor och fysisk aktivitet.Livsmedelsverket och branschföreträdare kommer att vidareutveckla ett samarbete bland annat med fokus på hur arbetet kan genomföras för att målen för salt ska kunna uppnås. Det pågår ett arbete på EU-nivå som innebär att saltnivåerna ska sänkas inom vissa utvalda produktgrupper.Detta uppger Regeringen i ett pressmeddelande.
Land Lantbruk Webbredaktören


Min kommentar: Vad än kostråden kommer att säga, så finns
det alltid något som inte stämmer för alla kostdieter.
Mättade fetter som vispgrädde etc är inte farligt.
Kolhydrater är egentligen inte någon större bov
i fetmakriget. Däremot en överkonsumtion av
båda ser en övervikt, speciellt när dom
kombineras ihop i samma måltid.

Inga kommentarer: