15 juni 2009






Hanna Fridén: Stoppa bantningspillret Alli
Vi vet att unga tjejer med ätstörningar ofta använder vätskedrivande medel och laxermedel. Om de nu får det här pillret receptfritt är vägen öppen för ett omfattande missbruk.
näringsfysiologen och vikt­gurun Fredrik Paulún till Metro.

Tidigare på metro.se
Rusning efter nytt bantningspiller



Alli
Är ett läkemedel för viktnedgång som minskar upptaget av fett och ska användas tillsammans med kalori- och fettsnål kost.
Vuxna som är överviktiga och har ett BMI på 28 kan köpa preparatet.
Den aktiva substansen är orlistat, samma som i receptbelagda Xenical.
Bland biverkningarna finns diarré och gaser.
Apoteket

Metrobloggen.se
Läs Hanna Fridéns blogg


Pryltoppen
PROTEST. Metrobloggaren och frilansskribenten Hanna Fridén är en av dem som rasar mot att Alli ska säljas fritt på apotek. Reglerna att köparen måste vara 18 år och ha ett BMI på 28 hjälper inte, menar hon.På forum på nätet och i kommentarsfältet på hennes blogg kan man läsa om omyndiga och underviktiga tjejer som fått tag i prepratet och är glada för att det hjälper dem att rasa i vikt ännu mer.– Det är fruktansvärt hemskt. Första juni tog apoteket bort alla storpack med laxermedel för att de missbrukas av tjejer med ätstörningar och nu kommer det här.Hanna har själv haft ätstörningar under flera år och är övertygad om att medlet i huvudsak kommer att användas av unga tjejer som inte alls behöver gå ner i vikt. – För fem år sedan hade jag tyckt att det här var fantastiskt. Vi brukade beställa olagliga preparat på nätet, men det är ett mycket större steg. Ju lättare det är att få tag i desto fler kommer att använda det.Farorna hon ser är förutom risk för undervikt att matsmältningssystemet skadas, något hon själv än i dag dras med efter sju år av ätstörningar. Med Alli tror hon att problemen kan bli ännu värre.– Det lilla fett de får i sig går rakt genom kroppen, vilket kan leda till både förstoppning och diarré. Det är väldigt slitsamt för tarmsystemet.Argumentet att ungdomarna ändå får tag i bantningsmedel köper hon inte alls.– Det är som att säga att det är lika bra att köpa sprit till sina barn för att de annars beställer hembränt av den skumma grannen.Men är det inte bra för överviktiga att kunna få tag i bantningspreparat utan att behöva gå till en läkare?– Samtidigt som man motarbetar övervikt så straffar man folk med underviktsproblem. För unga tjejer mellan 14 och 25 är undervikt ett större problem än övervikt. Jag tror att även folk som faktiskt behöver medicinen måste protestera mot det här för att apoteket ska ta bort den.Vad skulle du säga till en ung tjej som funderar på att börja med det här pillret?– Jag skulle prata om vilka skador man riskerar att få på tarmsystemet. Det enda som jag tror hjälper är att tala om vilka skador det kan ge.
Min Kommentar: Läs artikeln en gång till om du
är en av dom som tror på olika piller etc.

Inga kommentarer: