8 juni 2009









Hjälp, magen svämmar över!


Så förvandlar du din ölmage till en tvättbräda
Du är trettio och den snygga tvättbrädan syns inte längre. Sexpacket har ersatts av en begynnande ölmage. Och det är det skadliga bukfettet som skymmer rutorna.
Ölmagen består oftast av det slags fett som läkarna kallar för bukfett. Det är sådant fett som omger de inre organen och som så småningom gör att magen putar. Det här överskottsfettet kring magen är mer skadligt för kroppen än det fett som hamnar runt exempelvis rumpan och låren.
Enligt en svensk studie gjord vid Karolinska institutet 2008 är fettet från bukens celler mer aktivt. Det går in i blodomloppet och påverkar kärl, lever, blodfetter och blodtryck negativt. Bukfetman gör också att sockret bryts ner sämre i kroppen eftersom insulinet fungerar sämre.
Lätt fett att bli av med
Men det finns hopp. I samma studie konstaterades att bukfetman är lättare att bli av med än annan fetma. Den är nämligen lättare att bränna bort genom att röra på sig.
Att fysisk aktivitet var en så dominerande frisk-faktor kom som en överraskning för forskarna. Det är också en positiv nyhet för dig som vill få bort ölmagen och visa tvättbrädan igen!

Därför smyger sig ölmagen på
Att bukfettet ökar beror på flera faktorer. Dels sjunker kroppens ämnesomsättning med ålder. Många män märker av detta när de är mellan 25 och 30 år. Ämnesomsättningen går ned för att mängden muskelmassa minskar. Om man motionerar mindre för att istället satsa mer tid på jobbet eller sin familj, så tillbakabildas musklerna. Vågen kanske visar detsamma, men ämnesomsättningen har gått ned eftersom fett ersatt muskler.
Fortsätter man samtidigt att äta på samma sätt som man gjort tidigare så kommer överskottet som man stoppar i sig att så småningom resultera i övervikt, kanske i form av en ölmage.

Går inte att punktförbränna
Att göra oändliga mängder situps hjälper inte här. Visst ska man träna magen, bålen och ryggen. Men om man inte siktar på Bodybuilding SM så är mag-träningen viktigast för att stärka kroppen och få bättre hållning. Det går inte att punktförbränna fett, och situps är inte särdeles energikrävande.
För att få tillbaka sina väldefinierade magmuskler är det istället vardagsmotion och mindre energirik kosthållning som gäller.

Min Kommentar: Att äta mindre kolhydrater och mer av

fett och proteinkällor är ett bra tips under tiden du jobbar

fram både bättre kondition och mindre bukfett!

Inga kommentarer: