1 juni 2009

Publicerad: 2009-05-25 Aftonbladet

Så undviker du fallgroparna
Går träningen bra men inga resultat? Du kan ha gjort en klassisk träningsmiss. Never Give Up listar några av de vanligaste – och visar hur du undviker dom.
– Allt hänger ihop som små pusselbitar, saknas en blir inte mönstret komplett, säger näringsforskaren Magnus Nylander.

Dåligt fokus under träningen
– Var väldigt noga med att sätta upp målsättningar med träningen, både på kort och lång sikt. Då kan man behålla fokuseringen när det går lite tyngre. Skriv ner dom också och läs målsättningarna med jämna mellanrum. Det gäller att ha något som påminner om vart man faktiskt ska när man känner att det börjar svikta i träningen, säger förre OS-triathleten Joachim Willén.

Ingen träningsdagbok
– Att kunna följa upp sin träning är jätteviktigt, då vet du hur det går för att nå målen. Om det gått bra, vad du gör bättre eller sämre. Uppföljningssyftet är jätteviktigt, ju nyare man är i träningssvängen desto viktigare är att ha koll, säger Willén. För lite sömn och vila
– Många glömmer tyvärr att all träning är nedbrytande och för att kunna bygga upp kroppen krävs att man vilar rätt. Hur mycket sömn som krävs är individuellt, men en bra riktlinje är åtta timmar. Många aktiva jag jobbat med upptäcker först efter flera år vilken positiv inverkan söm och vila är för träningen. Har man svårt att sova är en powernap under eftermiddagen att rekommendera, säger näringsforskaren Magnus Nylander.

Inget liv utanför träningen
– Man presterar sämre om man har massa annat som tynger, som skulder upp över öronen och ett havererat äktenskap. Det är jätteviktigt att man har andra intressen förutom träningen och ha en balans mellan utmaningen och avslappningen, säger Willén. Träning med maximal intensitet för ofta
– Många går ut för hårt för tidigt in i passet och bränner onödig kraft. Då gäller det att känna sin kropp väldigt väl så man inte sliter för hårt, men det bästa är att göra ett test och sedan träna efter pulsklocka. Det är ett bra träningsverktyg för då vet du direkt när du går in i rätt fart. Många som tränat för hårt blir förvånade att de faktiskt kan träna bra trots att det känns lätt, säger Willén.

Fel kost i förhållande till träningen
– Det är jättevanligt att man tränar helt rätt men glömmer att äta rätt, då går man miste om bra resultat. Se till att läsa på om kosten och lär dig vad som behövs för just din träning. Grundregeln brukar vara att äta ofta men mindre portioner. Se också till att måltiderna är fullvärdiga, att du får i dig kolhydrater, fett, proteiner och vitaminer, säger näringsforskaren Magnus Nylander.

Dålig eller ingen uppvärmning
– Har man pressat schema händer det att folk drar ner på uppvärmningen, men jag vill att man ska lägga tio-femton minuter på att värma upp. Om du ska köra löpning kan du börja med att gå lätt, sedan stegra till lätt jogg och fortsätta springa upp till den pulsnivån du ska köra på. Erfarenhetsmässigt så har jag upptäckt att en kall muskel lättare blir skadad än en uppvärmd, säger förre OS-triathleten Joachim Willén. Träning för stimulering istället för att sikta på resultat
– Man ska ha ett syfte för att bli effektiv. Visst kan man träna bara för att det är skönt, men vill man utvecklas så måste man vara systematisk och vilja köra på för att uppnål målen, säger Willén.

Slarv med tekniken
– Många av teknikbristerna sitter i att man lärt sig fel från början, dessutom är många för stela och för svaga och då brister det. Se till att ha rätt utrustning och att någon kollar när du tränar eller gör övningar. En gång räcker inte, därför ska man ha en träningskompis eller tränare som korrigerar i början. På gymmen finns personal, se till att fråga ofta om du tvekar, säger Willén. Utgå från att en övning måste vara komplicerad för att vara effektiv
– En friidrottare som tränat i tio år kan göra en frivändning på ett visst antal kilo, men en nybörjare klarar inte det. Då ska man mer träna grunderna och inte gå för snabbt fram, sedan kan man lägga på svårare övningar eller tyngre vikter. Låt det ta den tid det tar, säger Willén.

Min Kommentar: I denna artikel finns en del intressan
fakta. Läs genom texten igen och ta till dig informationen!
Kosten du äter kan vara bristfällig och sakna de viktigaste!

När jag får veta en klients kosthållning så är det oftast så här
att kosten innehåller för mycket kolhydrater jämfört med
livstilen vilket gör att det blir extra energi som blir fett i
slutändan. Kombinationen av olika livsmedel är också
något som är viktigare än vad somliga tror.

Har du en eller flera frågor, så hör av dig!

Inga kommentarer: