8 juni 2009









Diabetesmedicin kan ge hjärtsvikt
Publicerad: 5 juni 2009, 23.49. Senast ändrad: 5 juni 2009, 23.51
Omstridda läkemedel vid diabetes typ 2 ökar förmodligen inte risken att dö eller hamna på sjukhus på grund av hjärtsjukdom, visar en ny studie. (Fakta SvD)


Däremot fördubblas risken för hjärtsvikt.
Diabetesläkemedlen Avandia, Avandamet och Avaglim, alla med den aktiva substansen rosiglitazon, har varit i hårt blåsväder sedan flera studier har pekat mot att de bland annat kan orsaka hjärtinfarkt.
Läkemedelsverket har inskärpt att läkemedlen bara ska användas när andra diabetesmediciner i tablettform inte har gett tillräckligt god effekt på höga blodsockernivåer. De ska heller inte ges till patienter med tidigare hjärtinfarkt, allvarlig kärlkramp eller hjärtsvikt.
Men trots allt överväger nyttan med läkemedlen riskerna, har en utvärdering från den europeiska expertkommittén CHMP slagit fast. Och nu visar en studie bland nästan 4 500 patienter, publicerad i ett kommande nummer av medicintidskriften The Lancet, att risken att dö i - eller hamna på sjukhus på grund av hjärt-kärlsjukdom inte var högre bland patienter som lottades till behandling med Avandia jämfört med patienter som lottades till annan behandling, med bland annat klassiskt metformin. Patienterna följdes under mellan fem och sju års tid.
Visserligen är resultaten kring risken för hjärtinfarkt något osäkra, och risken för hjärtsvikt var fördubblad hos patienterna på Avandia jämfört med kontrollgruppen, men sammantaget ökade inte läkemedlet riskerna, enligt studien.
Studien har sponsrats av Glaxosmithkline, företaget som marknadsför Avandia.


Min Kommentar: Hjärtat är allt vi har som individer.

Utan detta finns vi inte. Mediciner som kan tass bort

från patienten, för ändring av kost är bara positiva!

Då och då kommer olika varningar även för dessa

patienter. Det kan vara bra attt se om du kan äta

enligt LCHF och slippa all medcinering!

Inga kommentarer: