11 maj 2009









Sjukhusmaten är full av tillsatser
Publicerad: 11 maj 2009, 01.00. Senast ändrad: 11 maj 2009, 20.21
Matlådor som exploderar, missade leveranser och kraftigt höjda priser. Stockholmarnas nya sjukhusmat är dessutom proppfull med omtvistade tillsatser, visar SvD:s granskning. Nu vill den rödgröna oppositionen i landstinget stoppa satsningen på centrallagad patientmat.


Från den 1 april får patienterna vid Södertälje sjukhus och på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge sin mat i svarta vakuumpackade plastkartonger från cateringföretaget Sodexos centralkök i Märsta. I höst införs systemet även på Danderyds sjukhus.
Men omläggning som bygger på en ny så kallad SoFresh-teknik har skapat kaos. Krismötena har avlöst varandra och långa listor med felanmärkningar har överlämnats till leverantören. Bland de mer spektakulära hör att portionsförpackningarna ofta exploderat vid uppvärmningen i de speciella mikrovågsugnar som placerats ut på avdelningarna av Sodexo.
Vid Södertälje sjukhus rapporterades 98 matexplosioner bara de första tre veckorna. Enligt fackförbundet kommunal har var femte förpackning haft något fel vilket lett till att mängder av mat måste kastas. Till spillet bidrar även felleveranser och de fasta portionsstorlekarna.
Ylva Samuelsson, enhetschef på Södertälje sjukhus, suckar.
– Jag vet inte var jag ska börja. Det har varit stora problem hela tiden och vi har påtalat mängder med brister. Ett problem är ju att matlådorna exploderar innan de är klara och då får de inte serveras. Det har exploderat väldigt mycket och sedan har det varit svårt att få fram ny mat.
Roland Daher är skötare på avdelning 34 på Södertälje sjukhus, och fackligt ombud för Kommunal.
– De klarar inte att leverera rätt saker, vi tvingas rapportera avvikelser varje dag. Det hände aldrig förr.
Priserna på skafferivaror som frukt, bröd, mjölk och kaffe har dessutom höjts rejält.
– Men det värsta är ändå själva maten. Allt smakar lika. Det är som om de är samma rätt som serveras om och om igen, med mycket potatis och ris och väldigt lite kött och fisk. För många är maten dagens höjdpunkt, men det här är inte roligt för patienterna. Förpackningen liknar en hundskål som blir varm och mjuk och absolut inte ökar aptiten, säger Roland Daher.
Även på KS i Huddinge har reaktionerna varit starka.
– Det är fullständigt kaos. Det funkar inte. Många kommer ju hit och är undernärda redan från början. Därför är det viktigt att maten är aptitlig, att man kan välja portionsstorlekar och sitta tillsammans, säger Christina Rydberg som är sjuksköterska på minnesmottagningen.
På förpackningarna finns ingen information om vilka tillsatser maten innehåller, en uppgift som Sodexo inte heller ville lämna ut då landstingspolitikerna själva besökte köket i Märsta, enligt oppositionslandstingsrådet Raymond Wigg (MP).
SvD har dock tagit del av faktablad för samtliga SoFresh-rätter som visar att de flesta innehåller ett stort antal onödiga tillsatser. I flera av rätterna kan man räkna upp till 18, 19 och 20 e-märkta tillsatser.
• Smakförstärkare: 23 av 25 SoFresh-rätter innehåller mononatriumglutamat och andra smakförstärkare som används när råvarorna inte räcker för att ge naturlig smak. De misstänks kunna orsaka huvudvärk och illamående. I regel används upp till fyra olika sorters smakförstärkare, vilket ofta upprepas i flera ingredienser i samma rätt, oftast kryddat med socker och den inofficiella smakförstärkaren: jästextrakt, samt syntetiska aromer som inte behöver e-märkas.
• Bindmedel: polyfosfat och potatisfiber används för att binda in vatten i mat där man dragit ned på den äkta råvaran. I SoFresh-maten används alla till buds stående bindmedel.
• Fibrer: guargummi, ett förtjockningsmedel som finns i flertalet rätter, har en aptitnedsättande effekt och används som bantningsmedel. Även xantan-gummi minskar aptiten.
Miljöpartiet har hela tiden velat satsa på mer närproducerad sjukhusmat men nu vill även socialdemokraterna, som hittills ställt sig bakom upphandlingen, att den nya patientmaten stoppas.
– Jag vill att vi ska stanna upp och göra en utvärdering. Jag har hört signaler från Södertälje om att patienter slutat äta och bara en sådan misstanke räcker. Vi måste utvärdera matens kvalitet och hur måltiderna bidrar till god sjukvård, säger oppositionslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (S).

Min Kommentar: När ska vi i detta land, börja laga maten på
gammalt hederligt sätt igen, så människor blir friskare av
mat istället för tvärtom? Vad gör det så svårt att laga riktigt
mat att t.o.m sjukhusen runt om i landet ger patienter
sådant här skit!!! Förlåt mitt uttryck...

Inga kommentarer: