26 maj 2009

Fettfrågan som vållar debatt
Hälsosamt eller inte att äta mer mättat fett? Det är frågan där det finns två läger. Ämnet är minst sagt kontroversiellt.


Mat har blivit som ett slags religion. När vi på GP Konsument skriver om fett fylls mejl-boxen snabbt. Kostens betydelse provocerar inte bara när det gäller fetma, utan även när det handlar om hjärtsjukdomar.Ett exempel på hur upprörande det kan vara är ett inslag i Rapport, där mättade fetter beskrevs. SVT fick mer än 40 anmälningar mot det. Tittarstormen berodde på att inslaget behandlade att även om de nya dieterna leder till sänkt vikt så skapar de förhöjda kolesterolvärden.

Lågkolhydrat-högfettDe som protesterar tror inte på de Nordiska näringsrekommendationerna för friska personer med normalvikt som förmedlas av Livsmedelsverket, SLV.De tror på kost med lite kolhydrater och mycket naturligt fett, LCHF, lågkolhydrat-högfett, som rekommenderas till alla människor.LCHF utesluter "konstgjort" fett som margarin. Just lättmargarin i stället för smör på mackan är ett av de råd som SLV ger.Det som står i strid med LCHF kallas antifettpropaganda. Läkaren Annika Dahlqvist har fått genomslag i debatten och använder begreppet i sin guide till bättre hälsa och viktkontroll.

Det naturliga mättade fettet är inte farligt, utan det är ett högt intag av kolhydrater som gör oss feta och sjuka, anser företrädarna. LCHF bygger på att kolhydrater leder till höga insulinnivåer i blodet som hindrar fettförbränning. Dessutom är en av effekterna av för mycket kolhydrater högt blodsocker som är inflammationsframkallande i kroppen, enligt LCHF. Skillnad på tallrikenLivsmedelsverkets linje är alltså mindre av det mättade fettet än vad LCHF rekommenderar.

Enligt SLV handlar det om att max tio procent av all energi från kosten får komma från mättat fett.Och enligt Annika Dahlqvist ska minst hälften komma från naturligt mättat fett, varav en stor andel animaliskt som är bäst enligt henne. Man ska inte skära bort det synliga fettet från nöt-, fläsk- och lammkött.SLV och LCHF är överens om att vi ska undvika transfetter och om mängden protein.KolesterolstridenTill och med en av hörnstenarna i de kostråd som förmedlas av SLV vill motståndarna rucka på.

Det "goda" kolesterolet, HDL, ska då vara så högt som möjligt. Det "onda" kolesterolet, LDL, ska däremot vara så lågt som möjligt. Överskott av det dåliga kolesterolet leder till trånga och hårda blodkärl och risken ökar för hjärtinfarkt eller stroke. En del mättade fettsyror höjer LDL-nivåerna, anser SLV.

Annika Dahlqvist anser att kroppen själv är specialist på vilken kombination av kolesterol den behöver och skriver i sin guide om de två kolesterolvärdena att "Dessa värden har möjligen en samvariation med risk för hjärtsjukdom men är inte själva orsakande till sjukdom".
Källor: Livsmedelsverkets webbsida, Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll och hennes blogg

Inga kommentarer: