23 maj 2009

Läkare svarar

Hjälper det? Läkaren Samuel Sultani svarar

C-vitamin: Det är viktigt att få i sig tillräckligt, ja.
Grönt te: Ingen egentlig åsikt, men om man mår bra av det så är det positivt.
Vitlök: Det är bevisat bra för hälsan.
Ingefära: Det finns ingen dokumenterad effekt på immunförsvaret men det är vitaminrikt och nyttigt.
Sömn: Jätteviktigt.
Basta: Stärker inte immunförsvaret men öppnar porerna. Sitt inte för länge i värmen, det belastar.
Vitamintabletter: Kan vara bra i lagom dos. Att överdosera vissa vitaminer, t.ex. vitamin B, kan ge motsatt effekt.
Yoghurt med levande bakteriekultur: Det är ett intimt förhållande mellan magen och immunförsvaret. Om tarmfloran har rubbats efter till exempel en antibiotikakur kan sådana yoghurtar vara bra för att återställa balansen. En välmående person som inte äter några mediciner behöver det inte.


Dr Ehdins dundersallad
Denna sallad är maxad med avseende på antiinflammation! Dessutom är den riktigt uppfriskande god. Ät gärna lite varje dag för att hålla förkylningsvirus och bakterier borta.
8 portioner
1/2 vitkålshuvud
2 morötter
1 stor lök, röd eller gul
250 g spenat, färsk eller frusen
1 dl hasselnötter, rostade och hackade
1 citron, pressad saft
Dressing
4 vitlöksklyftor
1 1/2 dl olivolja
1 ägg
1 tsk havssalt
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
1/4 tsk cayennepepparStrimla vitkålen fint i en matberedare eller med osthyvel. Riv morötterna och löken fint. Blanda alltihop med spenat och hasselnötter. Pressa citronsaft över.
Blanda dressingen genom att mixa vitlöksklyftorna med lite av olivoljan och knäck ägget i. Tillsätt lite olivolja i taget medan du mixar och det blir en majonnäsliknande röra. Tillsätt kryddorna och rör samman. Häll dressingen över grönsakerna i en skål som du ska servera salladen i. Täck över och ställ kallt – salladen blir saftigare när den fått stå till sig ett dygn. Den håller fyra dagar i kylskåp.

Inga kommentarer: