5 maj 2009

Det är helt vansinnigt!”

Att äta eller inte äta ett äpple... det är frågan.

Viktklubbs expert går till motattack mot fruktlarmet


”Frukt gör dig fet och kan vara direkt skadligt”. Det misstänker överläkare Christer Enkvist i Trollhättan.
– Det där är helt vansinnigt! kontrar Viktklubbs motionscoach Shirin Rågby Djavidi.
En fruktdebatt sveper fram över Sverige där överläkare Christer Enkvist ifrågasätter såväl frukt som mellanmål och fruktkorgar på arbetsplatsen. Något som fick Viktklubbs expert Shirin Rågby Djavidi att gå i taket.

Blir förbannad
– Han är överläkare och därmed en person som folk litar på. När han påstår att frukt skulle vara direkt skadligt, så blir jag förbannad! Det kommer att sätta frågetecken hos många människor som försöker leva lite sundare genom att till exempel byta ut fikabrödet mot en frukt. Visst, man ska inte överkonsumera frukt, men cirka tre frukter om dagen som livsmedelsverket rekommenderar kan inte vara skadligt. Precis som allt annat så är det aldrig bra att överkonsumera.
Shirin Rågby Djavidi drar paralleller till vindebatten där man säger att ett halvt glas vin om dagen är nyttigt – inte en hel flaska. Eller som med mörk choklad: en bit är nyttigt – inte en hel chokladkaka.

Det handlar om mängden
– Det är mängden det handlar om. Självklart ska jag inte äta 5 kilo frukt, dricka två flaskor vin och peta i mig 3 chokladkakor om dagen – det förstår ju vem som helst!
Hon menar att man inte får glömma bort de enorma fördelar som finns med frukt: minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, minskad risk för vissa cancerformer, innehållet av fibrer, vitaminer och mineraler och inte minst att det hjälper att till att hålla vikten.

Min Kommentar: Det blir en liten repris på mitt förra inlägg i fruktkriget!
Det är frågan om mängd och vad man äter i övrigt!

Inga kommentarer: