25 maj 2009

Martin Lidbergs zzzömniga knep
Så powernapar du bäst
Välj en plats där du kan vila ostört, stäng av telefonen.
Lägg dig ner, blunda och fokusera på lugn andning, stäng ute alla omgivande intryck och problem.
Slumra inte mer än 20 minuter. Då hinner du inte falla i djupsömn och har samtidigt tjänat in ungefär två timmar vaken tid.
Stretcha och sträck på dig lite när du är klar.

”Ett måste om man tränar hårt”
Trött och osugen på träning? Ta en powernap – och nå nya framgångar. För tidigare mästarbrottaren Martin Lidberg var tuppluren skillnaden mellan succé och fiasko.
– Powernaps är ett måste om man tränar hårt, säger han.

Genom åren har flera undersökningar pekat på att en tupplur under eftermiddagen gör att man orkar mer. För den som tränar kan powernapen, som den oftast kallas, ge oanade krafter. Enligt undersökningar från bland annat den amerikanska rymdstyrelsen NASA blir man uppåt femtio procent effektivare efter en powernap.
– Det är också ett trick många inom inom idrotten använder sig av. Man lurar hjärnan att ställa in sig på sömn tillräckligt länge för att orka, säger Martin Lidberg.

Sov i bilen
För Lidberg, med både EM- och VM-guld i grekisk romersk stil på meritlistan, blev snabbvilan ett måste under karriären. Han tränade ofta två pass om dagen och skulle hinna med både cvil karriär och familjeliv.
– Jag brukade ta mina powernaps i bilen, drog ner ryggstödet och ställde klockan på 20 minuter. Efteråt tog jag en snabb promenad och gick sedan och tränade, säger Lidberg.

Min Kommentar: Jag tycker absolut DU ska pröva att införa
detta i dina rutiner och se hur du känner dig! Du kan få en riktigt
energikick.

Inga kommentarer: