23 maj 2009

Bränn FETT

Då bränner du fett bäst
Utnyttja dygnet och öka din ämnesomsättning! Här är några enkla knep för dig som vill gå ner i vikt.


Så ökar du förbränningen
Krydda maten! Starka kryddor ökar värme-produktionen i kroppen och därmed förbränningen.Motionera!Fysisk aktivitet ökar syresättningen, värmeproduktionen och förbränningen. Bygg muskler! 1 kg muskler förbränner cirka 10 kalorier extra per dygn, även när du vilar.Källor: kostexperten Fredrik Paulún, träningsexperten Katarina Woxnerud, Zest Magazine.


Börja med grönt te
Grönt te innehåller en stor mängd antioxiderande ämnen. Enligt flera stuider, i bland annat Japan, kan ämnena i grönt te öka din ämnesomsättning och hjälpa kroppen att göra sig av med fett. Om du hinner, ta en rask promenad innan frukost. – Innan frukost är insulinnivåerna låga vilket leder till 10–20 procent bättre fettförbränning än senare på dagen, säger kostexperten Fredrik Paulún.

Ät en balanserad frukost
En studie på Harvard Medical School visade att risken för fetma är fyra gånger högre för dem som hoppar över frukosten, jämfört med dem som äter en rejäl frukost. Om du hoppar över frukosten sänks din ämnesomsättning eftersom kroppen ställer in sig på sparläge. Efter en hel natt utan mat behöver din kropp både protein och kolhydrater. Satsa på långsamma kolhydrater, det vill säga med ett lågt GI-värde, annars riskerar du att blodsockret höjs snabbt. Då blir du snabbt hungrig igen. Ät till exempel gröt, som både ger fibrer och har ett lågt GI-värde. Komplettera med ett kokt ägg, några skivor kalkon eller tofu på en grov, surdegs macka.Eller ät osockrad müsli med osötad yoghurt och ett kokt ägg.

Gå till jobbet
Om du kan, gå eller cykla till jobbet. Måttlig träning en stund efter en måltid hjälper kroppen att få upp värmen och ökar förbränningen.Dessutom fortsätter förbränningen att vara högre efter att du rört på dig.

Spurta i trappan
Ska du upp några våningar? Ta inte hissen! Gå i trapporna, eller ännu bättre, spurta uppför dem. Spring snabbt uppför en trappa, stanna till på av-satsen eller våningsplanet, och spurta sedan upp för nästa trappa. En studie på University Of New South Wales i Australien har visat att spurta i intervaller sätter ordentlig fart på ämnesomsättningen.

Mellanmål
Efter att du har ätit höjs ämnesomsättningen. Genom att äta små mål regelbundet håller du förbränningen på en högre nivå över hela dagen, jämfört med om du bara äter två stora måltider per dag. Ät frukost, lunch och middag men lägg till två eller tre nyttiga mellanmål för optimal förbränning och stabilt blodsocker.

Lunch full med protein
Ät en balanserad lunch med protein, fett och kolhydrater med lågt GI. Kyckling och grönsakswok med råris samt ett glas vatten är perfekt. Woken ska innehålla starka kryddor som chili, vitlök och ingefära. Drick även en stor kopp osötat grönt te eller kaffe.Just proteinrika livsmedel är de som kräver mest energi för att förbrännas. Dessutom hjälper en proteinrik måltid till att stabilisera blodsockret och håller dig mätt länge. Protein hjälper dig också att öka muskelmassan och större muskelmassa ökar förbränningen. Ät minst tre portioner av nyttiga proteiner, till exempel fisk, ägg, kalkon, kyckling, bönor eller linser varje dag.

Ladda inför träningen
Glöm inte mellanmålet på eftermiddagen. Speciellt om du ska träna efter jobbet är de viktigt att du laddar med energi.Bra mellanmål kan vara en näve nötter och russin samt en stor kopp grönt te. Denna kombination har extremt lågt GI och ger fetter som är lätta för kroppen att förbränna. Att dricka kaffe eller te ökar både energiförbrukningen och fettförbränningen.

Gå en rask promenad
Huvudsaken är inte hur eller vad du tränar, utan att du rör på dig. Att promenera i rask takt i 30 minuter varje dag är bättre för förbränningen än att köra ett stenhårt gympapass en gång i veckan.

Middag
Efter att du har tränat är förbränningen på topp och din kropp behöver påfyllning. Ät gärna inom en timme för att ge kroppen den bästa återhämtningen och utnyttja den ökade förbränningen. Ugnsbakad lax, kokt potatis och en stor grönsallad är Fredrik Paulúns rekommendation. Omega-3-fettsyror som finns i fisken bränner fett och potatisen innehåller cirka 30 procent mindre kolhydrater än ris och pasta. Efter träningen behövs kolhydrater men ju senare på kvällen det blir desto mindre mängd bör du äta.

Snacks på kvällen
Blir du sugen på kvällen? En kycklingklubba med tabasco är ett bra snack.– En ren protein- och fettkälla med lite fettförbrännande chili utgör ett bra kvällsmål, säger Fredrik Paulún.
Gå och lägg dig
Under sömnen utsöndras tillväxthormon vilket bränner fett. De som sover för lite eller dåligt har därför sämre fettförbränning och kan öka i vikt.

Min kommentar: Jag och Fredrik delar en hel del
åsikter! Hans råd i denna artikeln är helt okey!

Inga kommentarer: