1 feb. 2010

Billigt – och nyttigt


I 100 gram blodpudding finns det nästan lika mycket socker som i samma mängd Coca-Cola.
Billig mat är inte alltid hälsosam. Men det går att äta både nyttigt och billigt.
– Se upp för halvfabrikat och laga mat från grunden, tipsar Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.
Runt den 15:e i månaden börjar matkassan redan sina. För många har den ekonomiska krisen satt tydliga spår även på matbordet. Det går att äta billigt och samtidigt nyttigt, men det krävs lite planering. Billig mat är nämligen inte alltid nyttig.

Ta blodpudding till exempel, den innehåller lika mycket socker som coca-cola. Korv är också billigt, men de flesta sorter innehåller mycket fett.
– För den som vill spara pengar och äta hälsosamt är det en bra idé att göra en veckomatsedel, menar dietisten Josefine Jonasson.

Genom att i lugn och ro planera och sedan storhandla undviker du att gå i korvfällan en hungrig eftermiddag på Ica. Inte heller halvfabrikaten, ofta billiga men fulla av onyttigheter och tillsatser, är bra alternativ.

– Snabbmat kan också verka billigt, men det blir dyrt i längden, säger Josefine Jonasson.
Satsa istället på att laga själv. Gör inte mer mat än vad som behövs och tänk på portionsstorleken när du äter.
– Om du redan har bra basvaror hemma behöver du inte spendera så mycket pengar på dina måltider, menar Josefine Jonasson.
Säsongens frukt och grönsaker är alltid billigast, satsa på dem när du handlar grönt. Och undvik småätandet mellan måltiderna, det är ofta både dyrt och onyttigt.

Min Kommentar: Frukt och grönt, ihop med Havregryn, pasta
och potatis. I en del dessa produkter finns även protein. Ägg
och b.la tonfisk och kycklingdelar är ganska billiga proteinkällor.
Ät upp till fem gånger per dag! Fler tips får du, om du hör av dig:
rickardskost@hotmail.com

Inga kommentarer: