24 feb. 2010

Därför kan du inte sluta äta!


Fakta Glukos och Fruktos:
Glukos är den vanligaste monosackariden, (enkla sockerarten), och finns i fri form i många livsmedel, ingår i de vanligaste disackariderna (sammansatta sockerarter) och bygger upp stärkelse och cellulosa. Glukos kallas bland annat dextros, druvsocker och blodsocker.
Fruktos kallas ibland fruktsocker eller levulos och förekommer också i fri form i många livsmedel, framför allt i frukt. Till skillnad från glukos kan fruktos tas upp i kroppen utan närvaro av insulin. Fruktos bidrar inte heller till att insulin frisätts. Fruktos omsätts snabbare än glukos och kan även omvandlas snabbare till triglycerider.
Källa: Livsmedelsverket


Sockerboven som lurar hjärnan
Har du svårt att sluta äta flingor, chokladkex, glass och fruktjuicer?
Inte så märkligt egentligen.
Forskarna har upptäckt att de innehåller en speciell sorts socker som triggar kroppen att bara vilja ha mer. Och mer.
Nu vet vi varför det är så svårt att sluta äta vissa saker.
Den djävulska hemligheten som gör vissa chokladkex och glassorter så oemotståndliga är helt enkelt ett socker som lurar hjärnan att tro att du behöver mer mat.
Istället för att äta en normal portion eller bara ett enda kex så trånar kroppen efter hela paketet – och det är inte din viljestyrka det är fel på, enligt en ny studie, skriver engelska Daily Mail.
Boven i dramat är sockerarterna glukos och fruktos.

Billigare
Det är majssocker som har blivit preparerad med enzymer för att förvandla glukosen till frukos, eller fruktsocker. Detta blandas sedan med glukos från rent majssocker. Eftersom det är billigare än vanligt socker, så används glukos och fruktos allt oftare i processad mat, som till exempel kolsyrad dryck, glass, kakor och yoghurtdrycker.
Ämnet är både billigt och hjälper till att hålla maten fräsch, vilket gör det attraktivt att använda för mattillverkarna, enligt Daily Mail.
Glukos och fruktos finns även i mat som inte är så sött – som flingor och denna mix kan ibland hittas i innehållsförteckningen under namnet high fructose corn syrup eller HFCS.

Djävulens godis
Förutom att det inte är särskilt nyttigt för kroppen så tycks det som om ämnet lurar hjärnan att tro att du behöver mer mat.
Det kan också trigga igång tillväxten av fettcellerna runt hjärta, lever och andra vitala organ och orsaka diabetes, övervikt och hjärtsjukdomar, enligt en ny studie.
I USA kallas glukos och fruktos socker för Djävulens godis och en del tillverkare har genom påtryckning tvingats byta ut ämnet mot vanligt socker.
– Det är fruktosen som bär skulden för att öka vår aptit och för hälsoproblemen, säger doktor Carel Le Roux vid Imperial College London.
– När vi äter vanligt socker släpper vår kropp ifrån sig insulin vilket talar om för hjärnan att vi ätit tillräckligt. Fruktos triggar inte insulinresponsen på samma sätt så hjärnan förstår inte att du är mätt, säger doktor Carel Le Roux.

Min Kommentar: Lite fakta om varför du
bör se till att hitta kost utan socker!!

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej hej!
Fiffig blogg du har!
Vill bara säga att jag för ca ett år sedan lade av med allt "onödigt" socker men även drog ner rejält på min kolhydrat konsumtion. Nu ser jag till att (oftast, man måste tillåta sig att fuska ibland) endast hålla intaget på 15 g kolhydrater om dagen.
Detta har medfört ett mycket lägre sötsug än jag någonsin haft tidigare och jag mår bättre än jag gjort på flera år. Har även plockat bort så mycket glutamin jag kan ur min kost (Som student är det dock inte så enkelt). Jag vet att det inte fungerar för alla men det är alltid värt ett försök. Så skippa sockret och glutaminerna, så kommer livet kännas lättare!!
Åter, komplimanger för en god läsvärd blogg!