11 feb. 2010

Glöm inte frukosten
– den sätter tonen för dagen


Studier visar att de som regelbundet äter frukost väger 2,3 kilo mindre än de som hoppar över den, trots att de får i sig fler kalorier under dagen. Äter du frukost håller du ditt blodsocker på en jämn nivå och undviker därför att småäta.
Om du är en av dem som tror att du går ner i vikt genom att skippa frukosten, tänk igen. När du äter frukost sätter du igång kroppen efter nattens sömn, och det behövs för att du ska orka bränna kalorier, och på så sätt gå ner i vikt. – Man har sett att de som äter frukost lättare går ner och håller vikten än de som inte gör det. Det kan delvis bero på att de som äter frukost tenderar att äta bättre resten av dagen. Det kan också bero på att man undviker att bli jättehungrig och därmed lättare kan stå emot frestelser under dagen. Att man lättare går upp i vikt om man inte äter frukost kan också bero på att man äter mer under dagen de dagar man har hoppat över frukosten. Det är lätt att mer eller mindre medvetet tänka att man kan "ta igen" det man inte åt vid frukosten. Tyvärr är det då lätt att "ta igen" för mycket, säger Josefine Jonasson, dietist.

Ät mer, väg mindre. Undersökning visar att människor som äter frukost har större chans att gå ner i vikt och att behålla den nya. När du hoppar över frukosten (eller ett annat mål) är du så hungrig vid lunch att du äter mer än vad du skulle gjort om du ätit frukost.

Vill du göra bättre ifrån dig på jobbet eller i skolan? Då ska du äta frukost! Frukost hjälper dig att vakna. Studier visar att de som äter frukost är mer alerta och gör bättre ifrån sig på prov, än de som skippar frukost. Frukost sägs också förbättra minnet och har positiva effekter när du ska lära dig nya uppgifter.

Att hoppa över frukosten gör dig grinig. Studier visar att personer som äter frukost brukar vara på bättre humör. Dessutom har du börjat dagen på rätt väg. Det är vanligare att välja ett nyttigare alternativ till lunch om du också åt en hälsosam frukost.

Strunta i att äta ett wienerbröd eller något annat fikabröd till frukost, eftersom de orsakar ett sockerfall några timmar senare. Du kommer då känna att du måste ha något. Risken finns att du tar något som bara kommer ge dig en snabb sockerkick. Ät inte efterrätt till frukost, bara för att en bit tårta från gårdagens kalas står kvar i kylen. Stasa på goda frukostflingor som innehåller så lite socker som möjligt.

Frukost får din kropp att fungera bättre. Om du regelbundet äter en bra frukost kommer du snart känna dig redo att ta dig an hela världen.

Om du är förälder – var en förebild. Om du hoppar över frukosten säger det ditt barn att frukosten inte är viktig. Gör det till en god vana och ditt barn kommer haka på. – Man behöver inte äta frukost just när man stiger upp. Det är helt okej att äta när man kommit till jobbet till exempel. Vill man äta något direkt men har svårt för det kan det vara lättare att ta en tallrik/ett glas fil och kanske lägga i några bär eller en frukt. Sen kan man äta ett större mellanmål på förmiddagen istället om man vill, säger Josefine Jonasson.

Min Kommentar: Frukosten ska vara ditt störta intag
under hela dagen. Jo, du kan äta två frukostar om du inte förmår
dig att äta när du nyss är uppstigen. En grötfrukost är min egen
favorit, men det finns många bra alternativ.

Inga kommentarer: