18 feb. 2010

Kostdoktorn säger:

Lena Ljungkrona-Falk, vice ordf DRF
Detta är rent tragiskt. Dietisternas Riksförbund gör ett praktfullt vetenskapligt självmål idag. Deras vice ordförande (ovan) går ut med en pressrelease och i en artikel i Dagens Medicin och varnar för LCHF-kost.
De upprepade stora säkra internationella studier som bevisar god effekt av lågkolhydratkost bortser de helt från. Istället har de själva på måfå samlat in några anekdotiska fall av biverkningar (exempelvis höga blodfetter) som kanske har med LCHF
att göra, eller kanske inte.
Man tar sig för pannan. Är det dags att skramla till en grundkurs i vetenskaplig metod åt styrelsen för DRF tro?

Mer
Artikeln i Dagens Medicin fick jag roligt nog kommentera (med ungefär det jag säger här). Tyvärr finns artikeln bara i papperstidningen.

Strutsmetoden
Pressreleasen innehåller ett antal felaktigheter. Exempelvis är råd om strikt lågkolhydratkost med max 20 gram kolhydrater dagligen (Atkinskost), utan begränsning av fett eller mättat fett, upprepat provad i stora randomiserade kontrollerade studier. De säkraste studier som finns. Med god effekt, vanligen tydligt bättre än av fettsnål kost.
Vi skall naturligtvis jobba enligt den bästa vetenskap som finns idag för kostbehandling av övervikt och diabetes. Det gäller även dietister. De kan då göra mer nytta för sina patienter, och dessutom ha ett roligare jobb.
Dietistråd om fettsnål kost till överviktiga har sällan någon större effekt idag. Det vore alltså lämpligt att leta efter bättre alternativ.
Att Dietistförbundet istället letar efter ursäkter för att stoppa huvudet i sanden är sorgligt. Förhoppningsvis finns det gott om dietister som tänker själva, och suckar åt sin ledning idag.


Här kommer utspelet:

LCHF-kost kan ge allvarliga biverkningar - Ny svensk kartläggning
LCHF (Låg kolhydrat – hög fett) kost har i media och i bloggsammanhang framställts som en väg till snabb viktminskning men också som ett sätt att äta naturlig mat.

En ny kartläggning från Dietisternas Riksförbund visar en annan bild.

17 februari 2010
LCHF-kost kan ge allvarliga biverkningarNy svensk kartläggning
LCHF (Låg kolhydrat – hög fett) kost har i media och i bloggsammanhang framställts som en väg till snabb viktminskning men också som ett sätt att äta naturlig mat. En ny kartläggning från Dietisternas Riksförbund visar en annan bild.

De vanligaste biverkningarna av koster med lågt innehåll av kolhydrater är oftast milda eller måttliga. De kan t ex ge matthet, illamående, förstoppning och dålig andedräkt. Hos patienter med allvarliga grundsjukdomar såsom fetma, diabetes och blodfettsrubbning kan tillståndet förvärras betydligt.
Kartläggningen visar på allvarliga biverkningar som akut leversvikt, hjärtsvikt, njurpåverkan och extremt höga kolesterolvärden.
– LCHF i den form som rekommenderas av kvällstidningar och bloggforum är inte testad i vetenskapliga studier, menar Lena Ljungkrona-Falk, vice ordförande i Dietisternas Riksförbund (DRF) som gjort kartläggningen. Vi vet därför idag ingenting om långtidseffekterna. De som prövar LCHF behöver alltid medicinsk uppföljning och det sker sällan, eftersom rådgivningen sker på bloggar, i böcker och tidningsartiklar. Hur många som av olika skäl hoppar av LCHF känner vi inte heller till. Det som lyfts fram i media är bara de positiva hälsoeffekterna som ofta följer när man går ned i vikt – oavsett vilken metod som används.


De vetenskapliga studier som finns på lågkolhydratkost har oftast haft en kostsammansättning med lägre andel fett, mer omättat fett och högre andel fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler än den som förespråkas här i Sverige. Enligt kartläggningen från DRF har t ex kolesterolvärdena stigit betydligt, trots att patienterna gått ned i vikt. Detta är anmärkningsvärt eftersom blodfetterna normalt sjunker vid viktminskning.

– Mat- och motionsvanor är viktiga delar när det gäller att förebygga och behandla våra vanligaste livsstilsrelaterade sjukdomar, menar Lena Ljungkrona-Falk. Det är svårt att göra bestående förändringar i sina matvanor, och extrema livsstilsförändringar, som dessutom innebär begränsningar i det sociala livet, är svåra att följa. Skall man göra långsiktiga förändringar bör de inte avvika för mycket från hur man brukar äta. Även små förändringar kan på sikt ge stor effekt.
– All behandling inom hälso- och sjukvården, inklusive kostbehandling, måste ske på ett för patienten säkert sätt. Den skall ges med noggrann uppföljning inklusive samtal, utvärdering och provtagning av t ex blodfetter, njur- och levervärden, avslutar Lena Ljungkrona-Falk.

För ytterligare upplysningar kontakta Lena Ljungkrona-FalkVice ordf. Leg. dietist,tfn: 040-33 83 11, 070-454 88 33, E-post:
lena.ljungkrona-falk@vgregion.se


Min Kommentar: Rädlsa för kosten finns hos dietisten.
I all ärligthet så vart jag skeptisk både till GI-kosten när den gjorde
framsteg för många år sedan, men jag har inte haft samma tveksamhet
till LCHF-kosten. Däremot har jag velat titta på långtidseffekterna av
att äta samma kost under en längre tid.

Nu finns det en mängd personer runt om i landet som ätit LCHF-
kosten under en längre tid och mår bra av detta. ALLA kan inte äta
enligt LCHF, men inte för det anses farligt, utan för helt andra orsaker.

Jag har aldrig hört att kosten skulle ge bieffekter mer än i början. Då
man bytar diet, så vänjer sig kroppen och det kan ta lite tid.

Annars tycker jag att det är magstarka kommentarer i texten, som
tagits ur luften, såsom hjärtsvikt och leverproblem!
Jag blir så arg, för dessa påståenden finns inte ens i en patienjournal


Jag förväntar mig nya uppgifter från nej-sidan och dietistförbundet
där det står att LCHF-kosten inte är bra.


Inga kommentarer: