5 feb. 2010

Har du rätt träningsgener?


Lägger du ner timmar på att träna utan att märka något resultat? Det behöver inte vara du som maskar, det kan ligga i dina gener.
En studie gjord av forskare från 14 institutioner världen över visar att en av fem har ärvt "otrimmade gener", som påverkar vår förmåga att förbättra konditionen och även fettförbränningen, skriver Daily mail.

Undersökte syreupptagning
I studien ingick 600 personer som fick cykla regelbundet. Forskarna undersökte bland annat syreupptagning och hjärtats förmåga att pumpa blod. De studerade också testpersonernas DNA och identifierade 30 gener som påverkar syreupptagningen. I 11 av dessa 30 gener fanns ett samband med förändringar i konditionsträning.

Liten förbättring
Omkring en femtedel av personerna hade, trots veckors intensiv cykling, knappt förbättrat sin syreupptagning på grund av kombinationen av gener.
– Förändringen var så liten att man kunde ha missat det, säger forskaren James Timmons.
– Folk kommer att säga att vi bara har tittat på en del av träningens effekter och det finns andra fördelar med aerob träning. Det är helt sant, men det här är de som verkligen kan förutspå döden.

Snart på marknaden
Forskarna menar att resultatet banar väg för att ett enkelt blodprov, som kan finnas på marknaden om något år, ska kunna visa om en person har de speciella generna eller inte.

Min Kommentar: Gener kan ha viss betydelse i livet. Ge dock inte
upp träningen, för det finns PT som kan hjälpa dig på vägen, liksom
kostintaget. Man ska inte äta samma kost varje dag, vilket vissa
gör. Mer informtion - skriv!

Inga kommentarer: