31 jan. 2010









”Alla behöver kunna självförsvar”

Uttrycket en rak höger har vi kanske alla använt någon gång. Men har du verkligen testat kampsport? Det finns en fighter inom oss alla. – Det är genetiskt, säger Paolo Roberto.



Kampsport (inräknat alla stilar) ligger på andra plats med flest utövare efter fotboll i Sverige på cirka 200 000 personer. Lägg sedan till alla gruppträningsklasser som finns på gymmen idag med kampsportinspirerande inslag. – Det ger inte bara en hög förbränning, det är ett perfekt sätt att få ut sin frustration efter en lång dag på jobbet. Man kanske har haft en dålig dag eller varit irriterad på en kollega, säger Paolo. Man använder hela kroppen. Det finns en enda muskel som inte tränas.
Det finns många olika typer av kampsport. De allra vanligaste som vi kanske känner till är karate, boxning, thaiboxning, taekwondo och kickboxning. Men det finns som sagt en uppsjö till. Är man nyfiken på att testa någon form så finns det alltid nybörjarkurser.– Alla borde träna kampsport, säger Paolo. Träningen är allsidig och den sport som kräver absolut mest från sin utövare.
Paolo vet vad han pratar om. Han är flerfaldig nordisk och svensk mästare i taekwondo och kickboxning. Han tog två titlar som proffsboxare och är en av fyra svenskar som boxats om en världsmästartitel. – Kampsport är ju även något som man verkligen har användning för. Alla behöver kunna självförsvar, säger han.
En bra start är att surfa runt lite och se vad som skulle passa dig. Kolla om det finns någon klubb nära där du bor. Våga testa. Det kan bli tufft i början, men det är ett positivt problem. Har du dessutom länge gått och funderat över att testa någon gång så kan det vara dags. En ny träningsform brukar dessutom nästan alltid öka motivationen.
Paolo rekommenderar att man kan börja med att köra tre gånger i veckan. Men han lovar också att det kommer att bli tufft och hårt. Det är först då som man ser resultat. Vill du sen bättra på formen ännu mer kan du köra bland annat armhävningar och situps hemma.
– Glöm inte världens bästa övning, upphopp. Här får du verkligen explosivitet, säger Paolo.
Min Kommentar: Ta till dig denna artikel med Paolo.
Olika självförsvars tekniker har sina positiva egenskaper
på olika sätt. Själv utövade jag en teknik som utgick från
knästående och denna hade jag nytta av under början
av 1990-talet till min fördel.
Konditionträning kan vara tråkigt, men inte då det gäller
olika kampsporter. Det är alltid ett plus i kanten. Ta hand
om ditt hjärta och ge det den motion det behöver.

Inga kommentarer: