25 jan. 2010

Så äter stjärnorna – på riktigt

Madonna äter pizza innan inspelningen av Late show med David Letterman.
Foto: charles sykes

”Jag utesluter inte någon typ av mat, jag äter allt jag vill men i måttliga mängder.” säger Jennifer Aniston till magasinet Self.

Lauren Conrad gick ner sju kilo genom att tillföra mer protein till sin kost. ”Under en vanlig dag brukar jag äta en toast med äggvitor, bacon och kalkon till frukost och en proteinshake till lunch.” säger hon till Life & Style.

De fuskar också
Makrobiotiska sesamsnacks och raw food i all ära — men i verkliga livet hinner inte ens kändisarna äta på det sättet. Här är deras hemliga knep.
Nej, inte ens de största Hollywoodstjärnorna klarar av att äta perfekt varje dag. Och då har de ändå stora staber av personal som hjälper dem med allt från manikyr till barnpassning – för att inte tala om planering och tillagning av ­alla måltider.
Med andra ord är det inte ­särskilt märkligt att vi vanliga dödliga har svårt att få tiden att räcka till. Bara att steka på ett gäng färdiglagade köttbullar kan ju kännas övermäktigt ibland. Men deppa inte för det! En titt på hur kändisarna verkligen äter ger många små knep och tips som faktiskt kan fungera – även i ­vardagen.


1. De äter lite av allt
Ingen, inte ens Madonna, orkar följa en strikt diet under —veckans alla timmar. Sanningen är snarare att många av kändis­arna älskar dålig snabbmat lika mycket som vi. Paris Hilton gick direkt och shoppade vitt formbröd, jordnötssmör och sylt sist hon var på Sverigebesök och efter ­senaste Oscarsgalan outades Hilary Swank då hon intog nattamat i form av en ostburgare på en hamburgerbar i Santa Monica.
Så hur klarar stjärnorna att bokstavligen äta kakan och ­ändå behålla drömkroppen?
Svaret är: lite av allt. Tillämpa metoden genom att börja äta det du verkligen vill ha i stället för att nöja dig med det nyttiga (tråkiga) alternativet på menyn. Vill du ha en pizza, ät en fjärdedels bit och fyll sedan upp resten av tallriken med sallad. Du kommer att känna dig tillfredsställd samtidigt som du avdramatiserar ditt förhållande till skräpmat.


2. De äter rätt typ av kolhydrater
I Los Angeles finns det en sak som folk fruktar mer än klimathotet: carbs, det vill säga kolhydrater. Men alla kolhydrater är inte av ondo. Allt fler börjar också inse vikten av att äta nyttiga och bra kolhydrater.
— Atkinsdieten strulade verkligen till det för mig, jag blev så utsvulten på kolhydrater att jag började hetsäta dem, berättar Jessica Simpson, som gick på en kolhydratfri kost när hon ­spelade in filmen ”Dukes of hazzard”.
I dag äter hon, som de flesta andra kändisar, en balanserad kost med både proteiner, ­fetter och nyttiga kolhydrater. Väljer du långsamma kolhydrater som quinoa, råris, grovt bröd, grönsaker och frukt håller du blodsockret på en jämn nivå och minskar även godissug och hunger­attacker.


3. De kryddar tillvaron
I den makrobiotiska diet som bland andra ­Madonna och Gwyneth Paltrow följer är brunt ris en av nyckelingredienserna. Och det kan ju låta en aning… brunt. Men i Los Angeles har den makrobiotiska kosten utvecklats till gourmetmat — och med lite kreativitet kan du lätt göra riset mer spännande.
— När du kokar ris kan du göra det mer smakfullt genom att blanda i hackade champinjoner eller krydda med lök och färska örter, tipsar kocken Daniel Mayor i magasinet Red.


4. De älskar färskpressat
Ingenting är så näringsrikt och proppat med nytt­iga antioxidanter som färskpressad grönsaksjuice. En tre dagar lång reningskur med namnet ”The ­Blueprint” är också en av Hollywoods mest popu­lära dieter just nu — men fullt så extrem behöver du naturligtvis inte vara. Med en juicepress hemma kan du komma långt!
Börja med att byta ut ditt morgonkaffe mot en färskpressad juice — men kom ihåg att dricka den så snart du kan efter att du mixat den, då får du ut maximalt av dess näringsvärde. Köp en termos eller plastflaska som du kan hälla upp extra juice i och ta med dig till jobbet eller gymmet.


5. De fuskar en dag i veckan
Inte ens kändisarna står emot en chokladfix vid tresnåret — i alla fall inte alltid. Men för att ha motivation nog att äta förhållandevis nyttigt under resten av veckan, unnar sig många en dag då de äter precis vad de vill. För Christina Aguilera innebär det en dag med snabbmat i veckan medan Eva Longoria Parker gärna bakar en plåt chokladmuffins på sin fuskardag. Undersökningar visar att en enstaka dag med överdrivet matintag inte påverkar vikten, eftersom ämnesomsättningen får sig en chock och jobbar hårdare. Detta gäller ­såklart inte om det blir en vana, men en dag i veckan kan kroppen hantera utan problem. Kom bara ihåg att äta ­lika regelbundet på fuskardagen som du gör under resten av veckan — då minskar du risken att äter för mycket.


6. De fyller på med fiber
I Hollywood är det vanligt att kändisar använder produkten Benefiber, som är ett slags fibermjöl som späds ut i vatten eller i soppor. Fibermjölet binder nämligen delar av det fett som du får i dig via kosten, och får det att passera ut ur kroppen den naturliga ­vägen utan att lagras.
För att få mer fibrer i maten kan du enkelt ersätta vitt ris, bröd och pasta med fullkornsprodukter samt ­mumsa på råa grönsaker i stället för chips, kex eller choklad. Att strö lite linfrön över salladen, soppan
eller yoghurten är också både gott och nyttigt.


7. De dricker sitt protein
Jämfört med kolhydrater och fett är protein den energikälla som ger mest mättnad per kalori. Ökar du andelen protein i kosten kommer du helt enkelt att bli mindre hungrig, och därmed minska kaloriintaget vilket är en förutsättning för att du ska gå ner i vikt. Proteinet frigör ­också hormonet glukagon, som aktivt stimulerar fettförbränningen.
Betyder detta att du måste leva på en köttdiet? Naturligtvis inte. Eftersom många stjärnor vägrar äta kött — Jessica Alba, Victoria Beckham och Natalie Portman, till exempel ­— ser de i stället till att få i sig sitt protein i form av shakes. Leta efter en produkt som innehåller rent vassleprotein, helst 25 gram och inte mer än 100 kcal per pulverdrink.
— I dag finns det proteinpulver med massor av olika smaker. Blanda med vatten i en mixer och ­tillsätt några isbitar för bästa smak, tipsar Heidi Klums tränare David Kirsch.


”Att äta lite av allt är en jättebra metod”
Dietisten Josefine JonassonAtt unna sig det man vill och fuska en dag i veckan är lockande tips. Men hur bra är stjärnornas knep egentligen? Dietisten Josefine Jonasson svarar. Att äta lite av allt, till exempel en fjärdedels pizza och fylla på med sallad, är det ett bra tips?
– Ja, det är en jättebra metod. Då förbjuder man ingenting utan tillåter sig att äta det man vill. Men det är viktigt att kunna stanna vid lite. Om man inte kan hålla sig utan sätter i sig en hel pizza är det inte bra.


Är det okej att fuska en dag i veckan?
– Det är bra att inte vara helt svartvit i sitt förhållande till mat. Men att tillåta sig att fuska får inte innebära att man äter hur mycket som helst den dagen. 100 gram chips eller godis är okej – men alltför mycket på en dag kan förstöra hela veckan. Sedan är det viktigt att man inte lägger ihop metoderna – att ­både fuska och äta lite av allt – för då är man tillbaka där man startade.


Vilka fördelar har rätt sorts kolhydrater?
– Man ska inte utesluta kolhydrater från sin kost, men många be­höver dra ner på sitt intag. Äter man rätt sort och till exempel byter ut det vita riset mot ett mörkt, så håller man sig mätt länge och det blir lättare att stå emot sötsuget.


Att tillsätta fibrer — är det ett bra knep?
– Jag tycker att fibrerna ska finnas där de normalt har sin plats – i mörkt bröd, grönsaker och frukt. Det är onödigt att förstöra kanel­bullarna med kruskakli och sedan tro att de är nyttiga och äta sig mätt på dem. Det är bättre att ta en vanlig kanelbulle och äta nyttigt i övrigt.


Hur nyttiga är proteinshakes?
– Om man vill gå ner i vikt och ­ersätter en måltid med en proteindryck så kan den fylla sin funktion. Men att dricka en sådan efter träning kan ge onödigt mycket kalorier som man lätt glömmer bort. Att äta en balanserad kost med en normal portion protein är bättre.


Min Kommentar: Alla har vi våra egna kostråd
att ge ut. Alla har någon gång tittat lite extra på
våra stjärnor runt om på jorden, hur de äter.
Sunt förnuft och lite vägdelning kan göra susen.

Inga kommentarer: