9 jan. 2010

Vill du bli piggare, gladare och få ett bättre skydd mot cancer och andra sjukdomar ska du satsa på gröna grönsaker och blad. Här får du massor med illgröna hälsorecept och tips om hur du kan få barnen att börja gilla grönt.


Gröna blad och grönsaker är fullproppade med skyddande ämnen som vitaminer, mineraler, spårämnen, enzymer, flavonoider, klorofyll och fytokemikalier. Många av dessa ämnen förstörs vid upphettning så för att inte gå miste om dessa är det klokt att äta en del av de gröna grönsakerna råa. Om man tillagar dem är ångkokning den bästa metoden.
Flavonoiderna är skyddsämnen som har en kraftig färg. Ett högt intag av dessa har förknippats med lägre risk för hjärt- kärlsjukdom och vissa cancerformer. Ju mörkare broccoli desto bättre med andra ord.
Antioxidanterna och fytokemikalierna i de gröna grönsakerna kämpar mot de stygga fria radikalerna som både bildas naturligt i vår kropp och som vi får i oss genom olika sorts gifter och osunda levnadsvanor. De gröna grönsakerna har därför en förebyggande effekt mot cancer.
Gröna grönsaker är dessutom rika på fibrer som håller igång magen, gör oss mätta och har en positiv inverkan på vårt blodsocker och våra blodfetter.
Bäst är att äta obehandlade, biodynamiskt odlade grönsaker. Ätliga gräs och groddar är speciellt näringsrika. Dessa finns även som ett torkat pulver i hälsokosten.

Gröna tillbehör till maten:
- Ångkokt broccoli, haricot vertes- Groddar i salladen- Wokade, råa eller ångkokta sockerärter eller savojkål- Färsk spenat istället för isberg i salladen- Grön sallad med ruccola, ärter, avokado, groddar-

Lättkokt sparrisBarnknep
- Gör små trekantiga sandwiches av fullkornstoast med ost och alfalfagroddar.- Ge barnen en skål med bitar av gurka, avokado och iskalla gröna ärter innan maten.- Blanda ner spenat i potatismosen.- Odla egna sockerärter på sommaren.- Blanda ner riven zucchini i pastasåsen.- Grilla grönsaksspett med majs och zucchini.- Gör en potatis- och purjolökssoppa.


Gröna grönsaker innehåller mycket:
Vit A Folsyra E vitamin Kalcium Kalium
Järn Magnesium C-vitamin Flavonoider
Fytokemikalier KlorofyllEnzymer Fibrer

Min Kommentar: Kort och gott - Börja äta mer grönt

Inga kommentarer: