3 apr. 2009

GRAPEFRUKT-DIET

Nästan amputerad efter grapediet


Grapefruktskrockande medicin
Ett 60-tal läkemedel kan ge biverkningar i samband med intag av grapefrukt (främst juice och naturpreparat med extrakt från kärnor). De tillhör följande grupper:
Kalciumantagonister (blodtryckssänkande, kärlvidgande läkemedel).
Psykofarmaka som vissa antidepressiva, sömnmedel och lugnande.
Övriga läkemedel som blodfettsänkande statiner, p-piller med etinylestradiol, alzheimerläkemedel och medel mot håravfall och prostataförstoring.
Immunhämmare.
Cellgifter.
Hivläkemedel.
Källa: Fass

Kvinnan tyckte att hon var för rund och ville banta. I tre dagar åt hon bara grapefrukt.
Och förlorade nästan ena benet på kuppen.
I november i fjol kom den 42-åriga amerikanskan till akuten på St Peters-sjukhuset i Olympia, Washington. Hon var andfådd, yr och hade svårt att gå på grund av ett svullet, rödflammigt vänsterben.
Ultraljudsundersökningen visade att patienten hade en propp i en av benets djupt liggande vener, från höften ända ned till vaden. Hon behandlades kvickt med propplösande medel, fick en kärlvidgande stent och framåt kvällen kunde läkarna konstatera att benet inte behövde amputeras, som de först hade befarat.

Mystiskt fall
Fallet, som beskrivs i medicintidskriften The Lancet, var till en början ett mysterium. Kvinnan hade visserligen tre riskfaktorer: hon åt p-piller, hon hade suttit still i bilen i 1,5 timme föregående dag och hon hade en genetisk mutation. Men inget av detta borde ensamt ha kunnat orsaka jätteproppen.

Så trillade polletten ned: Grapefrukt!
Kvinnan hade inlett en bantningskur och levt på enbart grapefrukt i tre dagar. Ämnen i frukten kan hämma ett enzym kallat CYP3A4 som bryter ned en rad läkemedel. Blandningen grapefrukt–läkemedel kan därför ge ödesdigra konsekvenser, i synnerhet hos känsliga personer.
– Men det är väldigt ovanligt, säger Qun-Ying Yue, expert på läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, som inte känner till något liknande svenskt fall.

Lagom är bäst
Förmodligen är det ämnen som naringin och bergamottin i grapefrukten som ligger bakom effekten. Läkemedelsverket avråder i dag bland annat personer som tar blodtrycksmedicin av typen kalciumhämmare (exempelvis Felodipin, Plendil och Adalat) från att dricka grapefruktjuice.
– Men någon grapefrukthalva då och då ska inte vara någon fara, säger Qun-Ying Yue.

Min Kommentar: Det är klokt att rådfråga din läkare, då du även
intar medicin av olika slag!

Inga kommentarer: