19 dec. 2008

"Ovetenskapliga råd om fet kost hotar folkhälsan" från Expressen , den 19dec

Råden om en kolhydratfattig men fettrik kost oroar, eftersom de långsiktiga hälsoeffekterna är okända. Att förorda mer mättat fett är direkt oansvarigt när fler än nio av tio vetenskapliga studier visar att livsmedel rika på mättat fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom och/eller cancer.

Allmänläkaren Annika Dahlqvist och författaren Per Wikholm hävdar att Livsmedelsverkets kostråd är ovetenskapliga i en debattartikel i Expressen.I själva verket ligger tusentals vetenskapliga studier till grund för kostråden.

Faktaunderlaget revideras regelbundet av en stor grupp experter från universitet och myndigheter i samtliga nordiska länder.

Den kolhydratfattiga kost med högt fettinnehåll som debattörerna förordar kan - i likhet med många andra dieter - kortsiktigt leda till viktminskning, men de långsiktiga hälsoeffekterna är okända. Vetenskapen ger belägg för att vissa typer av kolhydrater är hälsosamma och andra inte. Det gäller även olika typer av fetter.

Debattörerna efterlyser mer mättat fett i kosten trots att fler än nio av tio vetenskapliga studier visar att livsmedel som är rika på mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och/eller cancer. Vi vädjar till personer inom hälso- och sjukvården och andra med möjlighet att få stort genomslag: avvisa inte dominerande vetenskapliga slutsatser med hänvisning till ett fåtal studier och personliga erfarenheter! På livsmedelsverkets webbplats finns kostråd som vilar på vetenskaplig grund.

Inger AnderssonGeneraldirektör livsmedelsverket
Ulf Bohman chef nutritionsavdelningen livsmedelsverket



Min Kommentar: Olika kostråd från båda sidorna oroar mig, på så sätt att det verkar som ingen av dessa kostexperter tar hänsyn till den individuella människan, utan dom presenterar faror med andras dietformer. Jag har lärt mig över några tiotal år både det ena och det andra då det gäller att hitta rätt diet till olika medmänniskor och det ändå jag läser på kostdoktorn och andras sidor om kost, att deras diet är bäst!!! Jag tycker ni borde tänka om och se till att ge så mycket information om ert dietform. Det finns så många frågetecken om LCHF-kosten och kosten med kolhydrater! Jag tycker det är er plikt att förmedla information som hjälper klienterna istället för tvärt om!





Inga kommentarer: