6 dec. 2008

KostKunnig på Bodys Forum







Kanske dum fråga men.. innehåller de olika sorters bönorna olika proteiner eller är det samma av allting?


Mycket bönor är inga fel. Att variera proteinkällor bara för variationen av proteiners skull finns ingen särskild anledning till Är proteinet fullvärdigt så är det. Bönors proteiner är sällan fullvärdiga.Men att variera livsmedel är självklart fördelaktigt men då ur andra näringsperspektiv än enbart protein.


Nej det är stor skillnad mellan olika baljväxter. Sojabönor har bra proteinkvalité och även högst halt per 100g. Black-eyed bönor och gula ärter är exempel på andra med bra proteinkvalité. Men baljväxter är generellt sett väldigt nyttigt och bra och protein kan enkelt kompletteras.Dels är det nyttigt i sig och dessutom äter man ju ofta något till såsom fisk, kött kanske ett glas mjölk etc. och då är måltidens proteinkvalité fullvärdig ändå. Baljväxter+spannmål är annars en kombination där proteinerna kompletterar varandra bra och innebär två icke fullvärdiga proteiner som tillsammans blir ett fullvärdigt.

Min Kommentar: Detta är ett svar från en mycket kunnig person på Bodys forum. När det gäller baljväxter så kan du både äta bönor och ärtor med tilltugg i form av spannmål. Då får du ett fullvärdig proetinintag. Jag tog med detta inlägg, för jag blev förklarad mer eller mindre ovetande på ett annat forum, när jag nämde att ärtor är ett bra komplement i kosten såsom bönor.

Inga kommentarer: