16 dec. 2008

Low carb dieter ger sämre minne och tankekraft
Ny amerikansk forskning visar att low carb-dieter snabbt får negativa konsekvenser på hjärnfunktioner som minne, tankeförmåga och humör. Low carb dieter innebär att man drar ner på kolhydrater och ersätter dom med protein och/eller fett. Den mest extrema low carb-dieten är Atkins eller LCHF-metoden, där man intar ett minimum av kolhydrater.

Studien är liten men visar att en lowcarb-diet snabbt påverkar hjärnans funktioner.

- Den mat du äter får omedelbara konsekvenser för ditt kognitiva beteende. Populära low carb eller no-carb dieter uppvisar den starkaste potentialen för negativa effekter på tankeverksamhet och kognition, säger Dr Holly Taylor, professor i psykologi vid Tofsar och en av forskarna bakom studien.

Våra hjärnceller behöver glukos för att fungera normalt, och eftersom hjärnan inte har någon möjlighet att lagra glukos så är den beroende av ett kontinuerligt flöde via blodomloppet.

Forskarna förstod, innan studien, att ett minskat kolhydratintag skulle påverka hjärnfunktionerna, eftersom glukos utvinns genom nedbrytning av kolhydrater.

I studien fick 19 kvinnor mellan 22-55 år äta enligt low carb eller lågkaloridiet. Deltagarna fick välja den diet de ville följa själva och nio av dom valde Lowcarb-dieten och tio valde lågkalori-dieten.

Forskarna utvärderade testdeltagarna vid fem tillfällen: innan de började med sin diet, två gånger under första veckan av sin diet samt två gånger efter att low carb-gruppen börjat äta kolhydrater igen.

Man utförde psykologiska tester och mätningar för att se effekter på uppmärksamhet, kort- och långtidsminne, visuell uppmärksamhet och fysiskt minne. De fick också besvara frågor om hunger och humör.

Resultaten från studien var:
Low Carb-gruppen uppvisade en försämring på minnesfunktioner jämfört med lågkalori-gruppen.

Low carb-gruppen fick sämre reaktionsförmåga och deras visuella minne var inte lika bra som i lågkalori-gruppens.

I uppmärksamhetstester fick low carb-gruppen bättre resultat än lågkalorigruppen. Det stämmer också överens med tidigare studier som funnit att människor med ett högt intag av protein eller fett uppvisar kortsiktiga förbättringar när det gäller uppmärksamhet.

Hungerskänslorna var lika för båda grupperna, och när det gällde humöret så var den enda skillnaden att lågkalorigruppen kände sig mer förvirrade i mitten av studien.

- Även om studien är liten så visar den på en tydlig skillnad i kognitiv prestation som en direkt följd av kosten. Efter en vecka med lite kolhydrater så försämrades minnet rejält, särskilt på svåra uppgifter. Hjärnan behöver glukos och för lite kolhydrater kan på sikt vara skadligt för inlärning, minne och tankeverksamhet, menar Dr Taylor.

När testdeltagarna som följt low carb-dieten började äta kolhydrater igen så återfick de normal hjärnfunktion igen.

Källa: Tofsar University, medical news

Min Kommentar: Att övergå från kolhydrat till fett tar sin lilla tid.
Men att vi behöver kolhydrater i viss mängd, anser jag är okey, men
jag håller inte med att det är skadligt, om man håller sig
till 100-150 gram per dag.

Inga kommentarer: