30 dec. 2008

Broccoli har unika egenskaper

Broccoli har cancerskyddande effekt har varit känt i åtminstone 15 år. Det är dessutom en vetenskaplig sanning som bestått och som hela tiden stärkts i försök på olika typer av cancerceller och i djurtester.

Hittills har dock få studier gjorts på människor.
Tidigt pekades också ut en sannolik förklaring: speciella ämnen (antioxidanter) i växterna som skyddar dem mot olika former av angrepp. Mest känt och studerat är ämnet sulforafan som finns i stora mängder i broccoli.

Sulforafan har visat sig kunna döda de flesta olika cancerceller som används i forskningslaboratorierna och hittills har prostataceller främst pekats ut. Nu har amerikanska forskare vid Kalifornien-universitetet i Santa Barbara studerat effekten också specifikt på bröstcancerceller. I en rapport kan de redovisa samma goda resultat. Ungefär hälften av de mänskliga bröstcancercellerna slutade dela sig okontrollerat när sulforafan tillfördes.
Forskarna kunde fastställa att tumörförökningen stoppades på samma sätt som för flera välkända anticancerpreparat genom att påverka cellernas skelettuppbyggnad och på så sätt stoppa celldelning. Det är första gången denna direkta påverkan påvisats och forskarna säger själva att mekanismerna kan vara desamma men att sulforafanet är mildare och därför inte ger de svåra biverkningar som cancerpreparaten gör.

Tidigare har ämnet ansetts stimulera bildningen av naturliga antioxidanter i kroppen.
Förutom cancer finns tecken på att sulforafan eventuellt också kunna skydda mot bland annat diabetes, högt blodtryck och vissa ögonsjukdomar.

Min Kommentar: Det vore helt underbart om vi hittar bättre och skonsammare alternativ till att hitta lösningen till olika sjukdomar som cancer. Nu ska jag tjata lite till: Ät dina grönsaker och proteinkällor med en mindre del långsamma kolhydrater!

Inga kommentarer: