1 dec. 2009

Maxa träningen – med antioxidanter


Antioxidantfakta
Blåa, oranga och röda bär är rika på antioxidanter, som till exempel gojibär, blåbär, vindruvor, björnbär, nypon, tranbär, körsbär, jordgubbar, hjortron, hallon och svarta vinbär. Även grönsaker som äggplanta och rödkål innehåller höga doser.

Karotenoider är en fettlöslig antioxidant och man hitter dem i röda, gula och oranga frukter och grönsaker som morötter, tomat, jordgubbar, paprika och chili.

Kryddor och örter är rika på antioxidanter. Både färska och torkade. Kryddnejlika innehåller flest antioxidanter per gram. Därefter kommer oregano, ingefära, kanel och gurkmeja.

Antioxidanter är kroppens försvar och de motverkar oxidering av fria radikaler, därav namnet. De fria radikalerna kan försvaga immunförsvaret, störa celldelning och skada celler som kan leda till påskyndat åldrande, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Om man tränar mycket har man ett extra högt behov av antioxidanter då man förbrukar mer syre. En del antioxidanter kan kroppen tillverka själv men andra behöver vi tillföra via kosten. Det finns inget rekommenderat intag av antioxidanter, däremot finns det rekommendationer för vitamin C och E som räknas till gruppen antioxidanter. Ett för lågt intag är inte bra, det vet vi. Men man kan faktiskt få i sig för mycket av det goda.– Allt för höga nivåer av antioxidanter kan störa kroppens funktioner.

Risken att få i sig för mycket antioxidanter via den vanliga kosten är liten då många av oss inte får i sig rekommenderad mängd frukt och grönsaker varje dag, säger Sofia Antonsson, leg dietist på Smaklig måltid AB.Det finns hundratals olika antioxidanter som delas in i grupperna vattenlösliga och fettlösliga. Bäst effekt får man om man kombinerar dem båda vid samma måltid. Du hittar dem i bär, frukt, grönsaker men även grönt- och rooiboste, nötter, mörk choklad, olivolja, örter och kryddor.

Inga kommentarer: