13 dec. 2009





Ett team bestående av Karin Andersson, barnläkare, Titti Ström, barnsjuksköterska, Linda Nordström, sjukgymnast, Irene Örnberger, kurator och Jonna Sandell, dietist har lett viktskolanFoto: Thomas Nyberg


Viktskola för hela familjer prisades
Av Jenny Isaksson Publicerad 12 december 2009 1.00
På barnmottagningen på Trelleborgs lasarett har man tagit ett nytt grepp i arbetet med barn och ungdomar med fetma. En viktskola där hela familjerna har deltagit fick förstaplaceringen bland årets Kvalitetspris, lasarettets eget "Nobelpris".

TRELLEBORG. I oktober förra året startade barn- och ungdomsmedicinska mottagningen sin första omgång av viktskolan. Sex familjer med ett barn eller en ungdom med definierad fetma bjöds in till fyra träffar med både läkare, sjuksköterska, kurator, dietist och sjukgymnast. Vid första träffen fick familjerna information om bland annat kost, motion och risker med fetma och övervikt. – Vi talade bland annat om följdsjukdomar och om varför vissa blir överviktiga. Fetma är en farlig sjukdom och det ska behandlas som en sjukdom, säger barnläkaren Karin Andersson som drivit projektet med fyra kollegor.
Linda Nordström är sjukgymnast och hon berättar att de har förespråkat små förändringar i taget för de deltagande barnen och ungdomarna. – Det kanske handlar om att börja med att dricka lite mindre läsk och att röra sig minst en timme varje dag. Det är för att man sedan ska kunna fortsätta och orka med, säger hon.

Tålamod är ett nyckelord när det gäller arbetet med övervikt och fetma. Karin Andersson menar att man bör följa upp barnen och ungdomarna i minst tre år och betonar att det inte handlar om någon bantning. Målet har varit att de deltagande barnen och ungdomarna ska ligga stabilt i sin vikt och inte fortsätta uppåt. – Det gäller att bromsa utvecklingen och att hålla sin vikt. Och det har gått jättebra för dem som varit med i projektet, säger hon.
På de följande träffarna fick familjerna bland annat prova på att laga nyttiga mellanmål och ha öppna diskussioner och göra hemläxor som att ta reda på innehållet i olika matvaror.
Vid första tillfället fick barnen och ungdomarna fylla i ett formulär om sin självkänsla. Sedan har familjerna bland annat fått stödsamtal med kuratorn och man följer upp även barnens psykiska hälsa.
Än så länge finns det inga beslut tagna kring en fortsättning av projektet men Karin Andersson hoppas att man kan jobba vidare på det nya sättet. Drömmen är att kunna arbeta ännu bredare. – Nu är vi ju ännu mer taggade när vi fått det här priset. Vi vill göra detta i större skala och starta tidigare i åldrar med barn med fetma och övervikt, säger hon.
Min Kommentar: Ett bra koncept som jag hoppas inte
läggs ner och några år för det behövs. Kosten är ingen enkel
match för de flesta. Om du råkar bo i min hemstad Trelleborg
och vill ha hjälp, så ta chansen och skriv. Det finns även telefon-
tjänst! Under hela viktnedgången och en tid därefter finns jag
tillgänglig för vidare tips för en bra hälsa.

Inga kommentarer: