16 dec. 2007

Kolhydraters olika GI-värde i korthet

Läran om långsamma och snabba kolhydrater handlar om hur snabbt kolhydrater omvandlas till ren energi i formen glukos och togs från början fram från diabetikerhåll. Man pratar om att kost har olika slags GI-värde, där ett högt GI-värde (snabba kolhydrater) anses kunna orsaka problem på sikt med allt för snabbt stigande blodsockervärden efter en måltid samt en medföljande allt för snabbt nedgång av blodsockret därefter.
GI-metoden betyder att man ska välja kost som innehåller lågt GI.
Dock är det ingen mening att leta upp GI-värdet på var enda produkt
du stoppar i dig.

Att äta mat med långsamma kolhydrater har visat sig hålla blodsockervärdet på en jämnare och lägre nivå som varar längre, vilket medför att vi känner oss mätta längre tid vilket är bra för vår hälsa.
Snabba kolhydrater är bland annat: kakor, godis, grädde, ost etc. snabbpasta av olika slag!

Inga kommentarer: