2 feb. 2009

Det smattrande ljudet från mikrovågsugnen har blivit något av en signaturmelodi till film- och tv-kvällar i de svenska hemmen. Ofta med argumentet att popcorn är smalare än andra tilltugg. Men alla är inte lika hälsosamma.I juni köpte Testfakta in tio olika fabrikat av mikrovågspopcorn i Stockholmsområdet, två förpackningar av varje sort för att öka testets tillförlitlighet. Sedan skickades de för analys till Eurofins i Linköping där bland annat fetthalt, salthalt och fettyp undersöktes.Willys popcorn var både fetast och en av de tre saltaste i testet. Även de billigaste mikropopcornen från Eldorado och de från Coop innehöll den högsta saltnoteringen – 2 gram per 100 gram, något som kan anses mycket med tanke på Livsmedelsverkets rekommendation att man ska äta högst 5 till 6 gram salt per dag. Enligt verkets egen definition av vad som är salt mat är dessa popcorn till och med mer än mycket salta. Gränsen för "mycket salt mat" går nämligen vid 1,25 gram per 100 gram.– Svenskarna äter cirka elva till tolv gram salt per dag, men skulle behöva halvera det. Då blir det ju oerhört salt när sådana här onödiga saker innehåller en tredjedel av det man kan äta på en dag, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.Minst salt fanns i den dyraste sorten från Estrella och i Popz popcorn.En annan hälsoaspekt, fetthalten, varierade också kraftigt. Icas popcorn var smalast, 13 procent fett, medan Willys innehöll hela 23 procent fett.– Många tror att popcorn är magert snacks. Men de är feta och salta. Ofta äter man ju också en stor skål popcorn och dricker en stor läsk till, vilket leder till att energiintaget blir ännu högre. I kombination med stillasittande leder det till övervikt, säger Irene Mattisson.Så varför är Willys popcorn fetare och saltare än många andra märken? Cesar Diaz, kvalitetssäkrare på Axfood, berättar att de när de tog fram popcornreceptet jämförde med marknadsledande Estrella som då hade en högre fetthalt än nu. Men eftersom de löpande ser över produkter kan fetthalten komma att ändras framöver.Men det är också skillnad på fett och fett. I analysen ingick även att undersöka hur stor del av den totala fetthalten som utgjordes av mättat, omättat och fleromättat fett. Lägst andel av det onyttigare, mättade fettet, som de flesta av oss ska äta mindre av, hade Estrellas popcorn. De andra fabrikaten ligger mellan 48 och 50 procent. Så vilka popcorn ska man välja? Testet visar att ett högre pris inte alltid innebär ett nyttigare popcorn. Köper man de dyraste från Estrella får man de minst salta och köper man Icas i mellanprisklassen får man minst fett. Och vad som är viktigast att dra ner på varierar ju från person till person.För att man ska kunna välja måste deklarationen vara tydlig, menar Irene Mattisson.– Viktigast är att märkningen fungerar som den ska. Salt tillhör inte det som man måste deklarera på förpackningen, utan det är frivilligt. Men det kan bli ändring på det. För tillfället ser man över märkningen inom EU, ett stort samarbete som kommer få effekt på sikt, berättar hon.

Min Kommentar: Det finns fler hälsoprodukter på
marknaden som blir förstörda
av salt och andra ämne som vi människor
tillsätter av olika anledningar! Minska
salt-användningen!

Inga kommentarer: