5 maj 2010

Diabetiker, akta er för Atkins


Diabetiker som vill vara på säkra sidan bör undvika extrem lågkolhydratkost med mycket fett som Atkins- eller LCHF-dieten.
- Samtidigt som många av dagens officiella kostråd vilar på en rätt skakig vetenskaplig grund är kunskaperna om långtidseffekter av alternativen oftast ännu mindre, påpekar professor Christian Berne i en ny statlig rapport.
Han har gått igenom det vetenskapliga underlaget för många av de kostråd diabetiker får av läkare, media och folk runt omkring. Resultatet har sammanställts i en rapport för SBU, statens beredning för medicinsk utvärdering, och visar att inte ens alla officiella råd håller måttet.
De enda råd som får grön lampa av experterna är att diabetiker bör äta fisk, grönsaker, baljväxter och dricka måttliga mängder alkohol. I övrigt är bevisvärdet för lågt för att vare sig säga bu eller bä.

Viktigt att följa upp
Debatten om hur mycket fett och kolhydrater diabetiker bör få i sig går alltså vidare. Vid typ 2-diabetes har lågfettkost och måttlig lågkolhydratkost haft likartade effekter på blodsockernivåerna över längre tid. Däremot finns inga studier som visar långtidseffekterna av att äta extrem lågkolhydratkost med mycket fett.
- Eftersom vi saknar kunskaper om säkerheten på lång sikt av extremt kolhydratfattig och fettrik Atkins- eller så kallad LCHF-kost är det särskilt viktigt att noga följa upp de personer med diabetes som själva väljer att äta sådan mat, säger Christian Berne till säger Christian Berne till Uppsala Nya Tidning, UNT.

Betydande frihet
Att SBU inte pekar ut en viss bestämd diabeteskost som överlägsen vinnare behöver inte vara negativt.
- Att flera olika kostråd trots allt visats ha positiva effekter vid typ 2-diabetes innebär att det finns en betydande frihet att ge kostråd som anpassas till den enskilda patientens önskemål och förväntningar, påpekar han i intervjun med UNT.
Hela SBU-rapporten finns att läsa på: www.sbu.se

Min Kommentar: De flesta tycks vara rädda för kolhydratsfattig
kost! Att det inte finns långtids studier, så bör alla vara försiktiga.
Kostdoktorn har fört fram LCHF-kost ihop med fler namn därbland
idrottsmän som gör bra ifrån sig i deras gren.
Herr Berne bör uppmäksamma att vi har kommit till en
punkt, där vi kan göra mäniskan friskare och
fri från mediciner..

Inga kommentarer: